Produktivitetskommisjonen under ledelse av professor Jørn Rattsø har dokumentert at siden 2005 har Norge hatt en produktivitetsvekst på under én prosent. Det er altfor dårlig, og greier vi ikke å øke produktiviteten vil vi få stagnerende levestandard og store offentlige underskudd. Det antydes til og med at når vi har brukt opp oljefondet, kan vi bli nødt til å øke skatten til 65 prosent for å finansiere velferdsstaten. Det kommer neppe til å skje.

Produktivitetsvekst handler om evnen til å organisere arbeidskraften, kapitalen, naturressursene og teknologien slik at utbyttet blir større år for år. Det er dette som kan sikre oss økt kjøpekraft og bedre velstand. Vårt problem har vært at vi er blitt dårligere til å organisere oss smartere, og en viktig grunn til det har vært at høg oljepris og økende bruk av oljepenger har kamuflert svikt i produktiviteten. Nå er de gode dagene snart over, mener professor Rattsø. Vi får en eldrebølge innover oss, vi får lavere oljeinntekter, og da kan vi oppleve at inntekten pr. innbygger stagnerer på dagens nivå. Det vil oppleves som et dramatisk brudd med slik vi har hatt det.

Statistikken som kommisjonen legger fram, viser at vi er ganske middelmådig når det gjelder de høgeste utdanningsnivåene og også når det gjelder forskning. Vi har lavere andel av kandidater med realfag og teknologifag enn land vi kan sammenligne oss med. Vi sliter med at altfor mange i arbeidsdyktig alder befinner seg utenfor arbeidslivet. Mens oljesektoren har mistet rundt 30.000 årsverk de siste par årene, og næringslivet omstiller seg over en lav sko, har lite skjedd i offentlig sektor. Hver tredje sysselsatte arbeider nå i offentlig sektor, og offentlige utgifter utgjør mer enn 50 prosent av verdiskapningen i fastlandsøkonomien. Her vil omstillingsbehovet bli enormt i årene som kommer, og det er nok å ta tak i.

Rattsø selv foreslår nedlegging av fylkeskommunen, og understreker behovet for kommunesammenslåinger. Kommisjonen sier i utredningen at kommunereformen må medvirke til at det skapes sterke regionbyer i alle landsdeler. Det vil kunne gi stopp-punkt som demper utflyttingen til pressområdene rundt de store byene. Det er et viktig varsel Rattsø har gitt oss. De gode dagene er snart over hvis vi ikke greier å øke produktiviteten