God søkning Det er god søkning til kontor- og administrasjonsfaget, og Fagforbundet mener at nedlegging av faget vil ødelegge muligheten til å tilføre arbeidslivet fagarbeidere som kan gjøre arbeidsdelingen bedre. 
            (Foto: NTB SCANPIX)

God søkning Det er god søkning til kontor- og administrasjonsfaget, og Fagforbundet mener at nedlegging av faget vil ødelegge muligheten til å tilføre arbeidslivet fagarbeidere som kan gjøre arbeidsdelingen bedre. Foto: NTB SCANPIX

Synspunkt:

Trenger fortsatt faglærte i kontorfaget

Utdanningsdirektoratet la nylig fram en omfattende rapport om yrkesfagene. I følge Klassekampen 30.9 foreslås det store endringer, blant annet nedlegging av hele 32 yrkesfag og oppretting av nye utdannings- program.

Fagforbundet organiserer mange med fagbrev, og vi bidrar kontinuerlig med å forbedre og videreutvikle yrkesfaglig utdanning. Vi er overrasket over forslaget om å legge kontor- og administrasjonsfaget.

I rapporten påstås det at faget har liten eller ingen betydning arbeidslivet.

Fagforbundet er uenig og mener at arbeidslivet trenger kontorfaglig kompetanse. Arbeidsoppgaver tilpasset et kontorfaglig nivå finnes både i offentlig og privat sektor, men det er ofte en utfordring å samle dem i en stilling.

God søkning

Overkvalifisert arbeidskraft settes dermed til å utføre arbeidsoppgaver som kunne passet bedre for faglærte. Ofte fører dette til stor gjennomtrekk av ansatte og misnøye blant de som har disse stillingene.

Lederstøtteoppgaver er én type oppgaver hvor kontor- og administrasjonsfaglærte kan gjøre en solid jobb. Fagforbundet mener nedlegging av kontor- og administrasjonsfaget er feil.

Vi synes det vil være langt bedre å se nærmere på fagsammensetningen, spesielt på VG2, hvor det i dag er felles løp for salgsfaget og for kontor- og administrasjonsfaget.

Dessuten er det god søkning til kontor- og administrasjonsfaget, og vi mener at nedlegging av faget vil ødelegge muligheten til å tilføre arbeidslivet fagarbeidere som kan gjøre arbeidsdelingen bedre. Arbeidslivet skal inkludere alle, ikke alle trenger høyere utdanning og et viktig prinsipp er rett person på rett plass.

Utenlandsk arbeidskraft

Rapporten, som er på 300 sider, går til Kunnskapsdepartementet som deretter sender sin innstilling på høring, og Fagforbundet vil være blant høringsinstansene.

Kunnskapsministeren sier at rapporten vil være fundament for alle endringer som skal gjøres i yrkesfagene framover. Vi har forventninger til en grundig rapport som også inneholder problemstillinger knyttet til det faktum at mange ungdommer ikke ser noen grunn til å velge å utdanne seg til fag som helt eller delvis er overtatt av utenlandsk arbeidskraft. Blant annet fordi de er villig til å arbeide for langt lavere lønn enn det som er norsk tariff. Det er kanskje den aller største trusselen mot både yrkesfagene og det norske arbeidslivet generelt.»

Mer å lese på Sunnmørsposten:
 

– Arbeidslivet skal inkludere alle, ikke alle trenger høyere utdanning og et viktig prinsipp er rett person på rett plass

Wivi-Ann Digernes, Fagforbundet Møre og Romsdal
Leses nå
 

Forsiden nå:

Fortuna kunne heve NM-pokalene

– Vi er best i Norge!

– Nå er jeg veldig stolt. Det var en fantastisk lagmoral!

The Voice-eventyret fortsetter for Elise og Andrea

Både Elise Nærø og Andrea Santiago Stønjum er videre etter fredagens utgave av The Voice.

NMK2 åpner onsdag:

– Det finnes ikke maken i hele verden

Alt fra marihøne til autonome skip. Dette er Norsk Maritimt Kompetansesenter (NMK) i et nøtteskall.

Kjørte ned trapp ved rådhuset i Molde

Ved Molde rådhus tok ein bilfører feil av vegen og trappa på østsiden.

Bjørlykkes 11. mesterskapsmedalje

Silje Mari Bjørlykke svømte fredag inn til sin 11. mesterskapsmedalje i et norsk mesterskap.

Supporterklubben til AaFK har mistet 2 av 3 betalende medlemmer

Stille for Stormen

På det meste var de 2.600 betalende medlemmer. Nå er det 800 igjen.

Manglar hundre meter gangveg – skuleborn må gå langs tøff biltrafikk til og frå ferja

Må gå usikra langs E39

– Det kan aldri kome på tale å late borne våre gå åleine langs denne vegen.