En slags våpenhvile har gjort at det nå har vært mulig å evakuere sårede og også sivile fra ruinhaugen i Øst-Aleppo. De kommer seg i sikkerhet, men mange er fortsatt igjen, og våpenhvilen kan brytes når som helst. Det har vært en brutal borgerkrig, og FN rapporterer om regelrettede henrettelser både av sivile og av hjelpearbeidere de siste døgnene. Det å terrorisere sivilbefolkningen, slik Assad-regimet og støttespillerne Russland og Iran har gjort, kan defineres som krigsforbrytelser, og det er liten tvil om behovet for å stille de verste forbryterne for krigsforbryterdomstolen i Haag.

Over 90.000 av de i alt rundt 320.000 menneskene som er drept i denne borgerkrigen, har vært sivile, inkludert kvinner og barn. Disse har rett til beskyttelse mot krigshandlinger, men i Syria er det tydeligvis lovløsheten som råder. Det er neppe til gunst for innbyggerne at det som var Syrias største by med rundt 2,3 millioner innbyggere, nå ansees som falt i hendene på president Assad. Det er sannsynlig at denne seieren skal brukes både av Assad og at Putin og også av Iran til å styrke posisjonen sin overfor den nye Trump-administrasjonen i USA. Med kontroll over Aleppo, har han kontroll over de fem største byene i Syria.

Det er likevel ingen grunn til å tro at denne seieren gjør slutt på Syria-krigen. Det finnes fortsatt mange opprørsgrupper i andre syriske byer og også i landområdene som ønsker å kjempe videre. Også IS er fortsatt aktive, og gjorde nylig forsøk på å ta tilbake oldtidsbyen Palmyra for å ødelegge den mer. Det må nok mer militær makt til for å slå ned alle kamphandlinger. Assad vil trenge hjelp både av russiske og iranske bakkesoldater for å få til dette.

Vil så den nyvalgte og frittalende presidentkandidaten Donald Trump finne seg i at Assad og Putin tar et stort jafs av midtøsten-kartet? Det gjenstår å se. Det som er nokså sikkert er at den siste utviklingen i Syria og til dels også i Irak, kommer til å presse fram nye strømmer av flyktninger vestover og nordover. Avtalen mellom EU og Tyrkia om å stanse strømmen fra Tyrkia til Hellas, ser ut til å henge i en tynn tråd. Menneskesmuglerne har dessuten funnet fram til alternative ruter i retning Europa.