Byen må ha møteplasser og et aktivt gateliv. Det må være handel, kultur og næring. Vi må kontinuerlig utvikle sentrum slik at flere ønsker å bo der og den må bærekraftig. Vi må være bevisste på sammenhengen mellom klima, miljø og folkehelse.

Ålesund kommune har søkt om midler til klimasatsing og fått tilslag på 1,8 millioner. Miljødirektoratet, som behandler søknadene, har prioritert søkere som er villige til å ta steg mot lavutslippssamfunnet. De vil altså støtte tiltak som fører til mindre forurensning og et bedre klima. Totalt søkte kommunene i Norge om 330 millioner. Siden det bare var 150 millioner å fordele var det mange som ikke fikk, og flere fikk mindre enn de hadde søkt om. Ålesund fikk litt over halvparten av det vi søkte om. Det betyr at vi kan komme i gang med tiltak for gående og syklende i bysentrum.

«Til fots eller på sykkel i Jugendbyen» har kommunen valgt å kalle prosjektet. Hensikten er å legge bedre til rett for gående og syklende. Målet er å gjøre det mindre attraktivt å bruke bil og samtidig gjøre det mer attraktivt å sykle eller gå. Dette er helt i tråd med den overordnede kommuneplanen bystyret har vedtatt, hvor målsettingen er nullvekst i persontrafikken og at det skal være lett å velge miljøvennlig transport.

Jeg tror alle politikerne i bystyret er opptatt av utviklingen i bysentrum. Vi vil alle skape en by hvor det skal være attraktivt å bo og ferdes. For å få til det må det tas grep. Det må bygges boliger og det må skapes byrom hvor innbyggerne ønsker å ferdes. Dette er selvfølgelig ikke gjort med 1,8 millioner fra Miljødirektoratet, men vi kommer i gang med endringer som tar bysentrum i riktig retning.