Et valg avgjør ikke alt aleine. Det er konstitueringa i Møre og Romsdal fylkeskommune et greit eksempel på. Hvilke venner du klarer å skaffe deg i timene etter at valgresultatet er klart, er minst like viktig.

Også denne gangen har Venstre gjort et godt valg etter valget. Er du ute etter posisjoner i fylkespolitikken, kan det se ut til at en rask innmelding i Venstre før neste valg, er saka.

Valget var definitivt ingen fest for Venstre. Partiet fikk juling, og fylkestingsgruppa ble redusert fra fire til tre folkevalgte.

Festen er derimot ikke over før den siste er i seng, og det veit venstrepolitikerne. Ingen andre partier har fått så god uttelling i konstitueringa som Venstre.

Etter gårsdagens konstituering sitter partiet igjen med to i fylkesutvalget, like mange som Høyre med tre ganger så mange mandater. Gunn Berit Gjerde (V) sikret seg også fire nye år som fylkesvaraordfører.

Med den makt og innflytelse dette vervet gir, tåler hun nok greit å svelge tolv blanke stemmer i konstitueringa. Det ødela neppe heller dagen at fylkesordfører Jon Aasen (Ap) overrasket og rørt kunne takke for tilliten etter å ha blitt valgt enstemmig.

Konstituering trenger ikke være rettferdig ut fra valgresultatet. Politisk kløkt er også en del av demokratiets spill og spilleregler, og det bør det være.

Etter at de siste brikkene i fordelinga av verv er gjort i dag, er makta fordelt.

Senterpartiet blir sittende med to av utvalgslederne. Veteranen Kristin Sørheim skal lede det som for mange fylkespolitikere er det gjeveste, Samferdselsutvalget. 23-årige Marit Nerås Krogsæter blir tidenes yngste utvalgsleder med klubba i Kultur- og folkehelseutvalget.

Bjarne Elde (Ap) beholder styringa over Utdanningsutvalget, mens Nordmørslista plukker opp ledervervet i Regional- og næringsutvalget etter Randi Asbjørnsen (Sunnmørslista). Trolig blir Runar Vestheim den som tar vervet for Nordmørslista, om ikke kjønnsfordelingskabalen slår krøll på planene.

Nordmørslista er ikke blant dem som har fått best uttelling av et godt valgresultat. Lista seilte gjennom valgkampen på en bølge av sjukehusmisnøye, og fikk inn hele fire mandater i fylkestinget.

Lederen i Regional- og næringsutvalget er sjølsagt ikke noe å kimse av, men såpass bør det være når lista stiller opp og sikrer at sittende flertall får beholde makta i fylket. Sammenlignet med Venstre, så er det likevel fattigslig.

Det ene medlemmet i fylkesutvalget ville de fått bare i kraft av sin egen vekt, og kan ikke innkassere det som en forhandlingsseier. Avtalen ble rett nok forhandlet fram før det endelige valgresultatet var klart, og forhandlerne var kanskje ikke klar over at de hadde vunnet det fjerde mandatet. Likevel handler dette mer om mangel på politisk kløkt enn valgresultatet.

Mangel på kløkt er også årsaken til at de to sunnmørslistene sitter temmelig ribbet tilbake målt i sentrale posisjoner.

I fogderidrakampen der står nå Nordmøre og Sunnmøre likt med fem plasser hver. Romsdal har tre. Det kan raskt få følger. Den første korsvegen det måles på er når fylkesutvalget skal si sitt om hvor politimesteren skal ha hovedsetet.

Politisk kløkt handler også om ikke vie all sin tid til indre maktkamp i et særinteresseparti.