Dette er et bilde på hva som skjer i en rekke mindre distriktskommuner. Om 20 år vil flere oppleve at innbyggere over 60 år er den største befolkningsgruppen i kommunen, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Dette gjelder også mange av de av de små og mellomstore kommunene i Møre og Romsdal. Tallene kommer fram i NHOs kommunebarometer. Undersøkelsen er årlig, og retningen er den samme år etter år. Små distriktskommuner sliter på omtrent alle variabler NHO har lagt inn i undersøkelsen.

Flere eldre

Eldreomsorgen vil bli den stor bøygen. Slik prognosene er for barnekullene i årene framover, vil grunnskolen ta en stadig mindre del av budsjettet til mindre distriktskommuner.

Eldrebølgen vil derimot føre til at i enkelte kommuner vil folk over 60 år utgjøre den dominerende delen av befolkningen. Da er det lett å skjønne at flere risikerer å komme i en situasjon der de vil få problemer med å skaffe nok folk til å bemanne sin egen eldreomsorg. I hvert fall om vi legger til grunn at kommunene skal ha et minimum av andre tilbud enn pleie og omsorg.

Les flere saker om kommunereforma.

Fortsette aleine

Norddal, Vestnes, Sande og Vanylven er de fire kommunene i Møre og Romsdal som blir lavest rangert på NHO-barometeret. Alle er fra plass 329 og nedover, mens Selje og Sollund er i samme kategorien i Sogn og Fjordane.

Mens Sande og Vanylven ønsker å bli en del av en større kommune, mener Norddal og Vestnes at de kan fortsette som nå.

I Vestnes vil andelen eldre i arbeidslivet målt mot andelen yngre, blir stadig større. Om 20 år vil antallet over 80 år utgjør 16,8 prosent målt mot antallet som er i arbeid. Landssnittet er 10,7 prosent.

Administrasjonskostnadene i kommunene er på 3.867 kroner per innbygger, mens landssnittet er på 3.500.

Kommunen har med andre ord en effektiv drift sammenlignet med andre kommuner på samme størrelse.

Kan du svare? Få svar på det du lurer på om kommunereforma

I Norddal er alderssammensetningen mer krevende. Kommunen vil om 20 år ha en ekstremt høy andel av befolkningen som er over 80 år, målt mot antallet i yrkesaktiv alder. Administrasjonsutgiftene er på over 8.000 kroner pr. innbygger.

Stordal er en annen kommune som sliter tungt med demografien, som det heter på fagspråket. Om 20 år vil aldersgruppen mellom 60 og 65 år være nesten dobbel så stor som de mellom 20 og 24 år. Tallet på de på 80+, målt mot den samla arbeidsstyrken i kommunen, er langt verre en landsgjennomsnittet.

Med andre ord. Det er ikke vanskelig å finne problemer for småkommunene i tilgjengelig statistikk.

Lovpålagte oppgaver

Så er spørsmålet hva dette har med kommunesammenslåinger å gjøre. Kommunenes jobb er å utføre tjenestene, Stortingets jobb er å vedta lovene og komme med pengene.

Makter ikke en kommune å utføre de lovpålagte oppgavene innen eldreomsorgen kan de skylde på Stortinget, be om mer penger og kreve at Stortinget pålegger nyutdannende leger og sjukepleier plikttjeneste i disse kommunene.

Så lenge Stortinget er ikke vil røre kommunegrensene med tvang, er det eneste utveg. Men det vil neppe hindre at en del kommuner vil få stadig større problemer med å få budsjettene til å henge sammen. Redusert skatteinngang og trøbbel med å holde i gang et konkurransedyktig næringsliv, vil kunne ramme kommunekassene hardt.

Problemet er at det ligger flere år fram i tid, og matcher på ingen måte en sterk dose lokalpatriotisme når folk blir spurt i folkeavstemninger.

Hold deg oppdatert på samfunnsdebatten på Nordvestlandet. Følg smp-debatt på Facebook!

Tallet på skoler

Dessuten viser brukerundersøkelser at folk i små kommuner er godt fornøyd med det kommunale tilbudet. Da er det kanskje ikke rart at innbyggerne vil ha det slik det er.

Hakket verre er det når ordførere, rådmenn og andre ledende skikkelser insisterer på at dette ikke er et problem. Fra det hold bør folk forvente et svar på hva som er deres alternativ.

Hvordan vil de løse disse problemene som kommer om en liker det eller ikke. Så lenge alternativet er at kommunen skal stå aleine, så må en forvente at de har et svar på hvilken eldreomsorg de som i dag er 50–60 år kan vente seg og hvordan de vil løse de åpenbare utfordringen en rekke kommuner står overfor.

De som ikke tror på statistikken kan begynne telle tallet på barneskoler i kommunen i dag, og sjekke hvordan det så ut for 20–30 år siden. Det vil gi en pekepinn på hvilken vei det går.