Omtrent samtidig la finansminister Siv Jensen fram revidert nasjonalbudsjettet. Vi er snart halvveis i dette året og valgkampen nærmer seg. Jensen brukte mye av sin tid på å framheve av at vi nå står overfor det som sosialøkonomene kaller et trendskifte i økonomien. At det verste sjokket over det største fallet i oljeprisen på 30 år er i ferd med å legge seg. Boligprisene på deler av Vestlandet viser svak oppgang, mens arbeidsledigheten går svakt ned.

Valgkamp

Vi er igjennom det verste, er budskapet fra regjeringen. Et budskap som garantert vil bli flittig brukt i valgkampen.

Vi skal ikke forsøke å bruke kvartalsrapporten til et børsnotert gjeldstynget offshorerederi til å utfordre ekspertisen i finansdepartementet. Det svarte hullet offshorerederne seilte rett ned i har med mer å gjøre en fallet i oljepris. En ellevill kontrahering av nye skip må ta en god del av skylden.

Like fullt er denne næringen et barometer for den olje- og gassrelaterte aktiviteten langs kysten. Og kvartalsrapporten til Havila forteller oss at det ennå er en lang veg å gå før olje- og gassnæringen er friskmeldt.

I løpet av årets tre første måneder var kontantstrømmen til rederiet på minus 89,9 millioner kroner. Legger vi til grunn at de tre første månedene har bestått av rundt 90 dager, så har det hver eneste dag gått ut en million kroner mer fra Havilas bankkonto enn hva som er kommet inn på kontoen.

Få lyspunkt

Den slags drift blir dyrt om det får pågå en stund. En av årsakene til at kassen tømmes er båter i opplag, båter som ligger i spotmarkedet og venter på jobb og båter på nye og nedpinte kontrakter som knapt dekker kostnadene med å holde operasjonene gående. Og dette er ikke et særegent fenomen for Havila.

De andre rederiene står til knærne i nøyaktig de samme problemene. Saka er at det for denne næringen er svært få lyspunkter. Pengene vil fortsette å renne ut, sannsynligvis i flere år. Vi snakker ikke om et trendskifte.

Verft

På verftssiden får vi positive nyheter om nye oppdrag. Det være seg hurtigruter, brønnbåter, arbeidsbåter til oppdrettsnæringen og nye fiskefartøy. I går kom tallene fra Vard. Den klart største verftsgrupperingen i landet. Omsettingen fortsetter å falle og de tjener ikke penger. Resultatet etter skatt og finanskostnader er negativt. Vi har ingen grunn til å tro at resultatene ved de andre verftene er vesentlig bedre. Verftenes omstilling fra å være leverandør til olje og gass og over til andre aktører på havet kan bli smertefull. I sum forteller dette oss at 2017 neppe blir vesentlige mye bedre enn 2016 for en rekke av de viktige næringene langs vestlandskysten.

For tidlig

Dette gjør at vi tror Siv Jensen er tidlig ut med å avblåse krisen. Unntaket er laksenæringen som er inne i voldsom oppgangstid. Vi får håpe den har lært noen av de elleville årene for offshore supply. Det får vi neppe svar på før lakseprisen er halvert. Det eneste som er sikkert er at det på et tidspunkt skjer.

Problemet er slik det alltid har vært, ingen vet når den dagen kommer. Det er bare spørre offshorerederne.