Det er ikke tvil om hvor de festligste nachspielene pågikk i natt. Erna Solberg solte seg i seiersglansen, og Siv Jensen tok rørt imot hyllesten på partiets valgvake i Oslo.

Både KrF og Venstre har gjort det klart at de ikke ønsker å binde seg til masta gjennom en samarbeidsavtale, slik de gjorde sist. Slik vil de stå friere til å drive rein opposisjonspolitikk. Slik vil de også stå friere til å felle regjeringen. Drømmen deres om en sentrum-Høyre-regjering er imdidlertid svekket ved dette valgresultatet. Med sine 16 mandater til sammen når de bare så vidt Frp litt over knærne i oppslutning.

Tynnslitt

Om Solberg-regjeringens parlamentariske grunnlag er tynnslitt nå, vil en sentrum-Høyre regjering stå enda svakere. Den politiske risikoen ved å felle en borgerlig regjering er også høy for de to sentrumspartiene.

På Parken hotell i Ålesund sto også jubelen høyest hos de to regjeringspartiene. Ikke minst hos Høyre som ble Møre og Romsdals største parti og sikret seg tre mandater. Med statsrådene Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale på laget kunne også Fremskrittspartiet notere seg for en framgang, men uten at de to fikk følge av flere inn på Stortinget fra fylket.

Ap valgets store taper

Fremskrittspartiet og Høyre har gjort et godt valg. Det er det ingen tvil om. Etter fire år i regjering har de stått seg bemerkelsesverdig godt hos velgerne. Et tap på fire mandater  til sammen er mindre enn man kan vente etter å ha stått gjennom fire til dels vanskelige år.

Tilsvarende har Arbeiderpartiet gjort det bemerkelsesverdig dårlig etter å ha stått fire år i angrepsposisjon, uten å klare å vinne terreng. Tvert imot har Jonas Gahr Støre klart å lede partiet til det nest dårligste resultatet på denne siden av mellomkrigstida, bare forbigått av resultatet fra 2001. Seks mandater har gått fløyten, og vegen til regjeringskontorene er lengre enn på lenge.

Han og partiet har bomma totalt i valgkampen, og det er illustrerende for hva som har gått galt når Støre forklarer nederlaget med at han har «utfordret de mindre kjente tallene». Arbeidsledighet er noe folk forstår, men sysselsettingsgrad er helt korrekt blant «de mindre kjente tallene».

Les fleire saker om stortingsvalet 2017.