Det er nå alvoret begynner. Det er nå jobben med det store ombyggingsprosjektet starter i en rekke sammenslåtte kommuner rundt om i landet. Blant annet i nye Ålesund.

Fire kommuner har sagt ja til hverandre, Ålesund, Skodje, Ørskog og Sandøy. Haram blir med under tvang.

Tvangsgifting har jeg lite til overs for, men i denne sammenheng er det helt greit med fornuftsekteskap.

Nå starter arbeidet med å avgi ekteskapsløfte.

Etter vielsen 1. januar 2020 blir nye Ålesund den tredje største kommunen på Vestlandet, etter Bergen og Stavanger.

Kommunen som skal og vil

Den nye kommunen har gitt seg selv en kraftfull visjon å basere ekteskapet på: «Nasjonal slagkraft, regional attraktivitet og lokal identitet».

Den nye kommunen skal vise muskler nasjonalt, være tiltrekkende regionalt, og beholde ekte personlighet lokalt. Noe sånt.

Dette blir kommunen som både skal og vil. «Det vi skal, skal vi være gode til. Det vi vil, skal vi tørre å gjøre noe med», er mottoet henta fra det overordna styringsdokumentet for kommunesammenslåinga.

Så gjenstår det å se hvordan visjoner og motto skal omsettes til kommunal tjenesteyting.

Mange spørsmål, få svar

Når noe nytt skal bygges, må gammelt rives. Ulike kulturer og organisasjoner, forskjellige måter å jobbe på, skal fornyes og effektiviseres.

Den nye kommunen får over 5.500 ansatte. Risikerer noen å miste jobben? Kan skoler bli lagt ned? Ålesund og Skodje har eiendomsskatt. Blir dette innført også i de tre andre kommunene etter sammenslåinga? Vil nynorsken tape, i og med språknøytrale Ålesund er så mye større enn de fire andre til sammen?

Prosjektet er stort, spørsmålene mange. Foreløpig er svarene få.

Nye, ukjente bydeler

Avstandene i den nye kommunen oppleves som store. For å ta utgangspunkt i to ytterpunkter: Fra Sævollen på Hessa i Ålesund til Steinshamn på Harøya i Sandøy er det nesten sju mil, inkludert en 45 minutter lang ferjetur. Ifølge Google utgjør dette ei reisetid på cirka to timer, om det klaffer med ferja. Omtrent like lenge som det tar å kjøre 15 mil til hytta på Bjorli.

Jeg bor på Hessa, med mer enn 4.000 innbyggere. Jeg har aldri vært på Steinshamn, og sannsynligvis er det få fra Steinshamn som har vært på Hessa. Nå blir det vesle tettstedet i havgapet med sine 493 innbyggere en bydel i Ålesund. Likestilt med Hessøya der beboerne bruker åtte minutter i bil til bysentrum.

Send ut invitasjoner, nå

Det er et stort puslespill som må legges når en ny kommune skal bygges.

Så derfor, kjære nye Ålesund, handler det om så raskt som mulig å få ut invitasjonene.

Mitt inntrykk er at interessen for den nye kommunen blant innbyggere flest er tilnærmet null. Med unntak av i Haram, der motstanden mot tvangsekteskapet har vært stor.

Nå må grunnlaget legges for et langt og lykkelig samliv.

Da trengs dialog, involvering og engasjement.

Bare på den måten kan partene i den nye storkommunen klarer lovnaden om å leve sammen i gode og onde dager.