Denne kommentaren ble først publisert 02.12.17.

Slike, og lignende, utsagn har jeg hørt ganske mange av i det siste. De er myntet på #metoo-kampanjen, som har spredd seg over hele verden etter at den amerikanske skuespilleren Alyssa Milano starta den i midten av oktober. Bakgrunnen var at flere kvinnelige skuespillere anklaget filmprodusenten Harvey Weinstein for voldtekt og trakassering. Milano oppfordret alle som har vært utsatt for seksuell trakassering til å bruke emneknaggen #metoo.

Siden har kampanjen bare vokst og vokst. Det er mange uker siden jeg hørte folk si at «kampanjen snart ebber ut». Etter det har vi fått utallige og sjokkerende historier, også fra vårt eget land. Her kom historiene fra mediebransjen først, siden fulgte historier fra kulturlivet, etterfulgt av opprop fra flere andre bransjer, inkludert fagbevegelsen. Onsdag denne uka sto NHO-sjef Kristin Skogen Lund fram og fortalte at også hun har opplevd seksuell trakassering.

Et samfunnsproblem

Da #metoo var fersk, var terskelen for å vitse om kampanjen ganske lav. Jeg registrerte også ellers oppegående folk ytre seg «til forsvar for mannen», en slags indignert fornærmelse på vegne av alle de snille og greie mannfolkene iblant oss. Senere har både vitsingen og «mannsforsvaret» stilnet. Alvorlighetsgraden har rett og slett blitt for stor, for tydelig. Omfanget har blitt for omfattende.

Ja, vi vet alle at majoriteten av menn er snille og greie. Og vi vet, som flere har påpekt, at også menn kan være ofre for seksuell trakassering. Det er en viktig presisering.

Ta ansvar

Derfor er #metoo viktig. Kampanjen bidrar høyst sannsynlig til at ofre for seksuell trakassering nå i langt større grad enn før vil tørre å varsle. Nå vet ofrene at dette ikke er greit. Og de vet at de ikke står aleine. Kampanjen bidrar også til at ledere i alle ledd skjønner at de må, og skal, ta ansvar når det varsles.

Men kampanjen retter seg ikke bare mot ledere. Forhåpentligvis er vi alle, som medmennesker, litt tydeligere på hva som er grei og ikke grei oppførsel etter #metoo. Hvis en dust på nabobordet bestemmer seg for å tafse på rumpa til servitøren, er jeg ganske sikker på at han vil få seg en verbal smekk på fingrene av de andre gjestene nå. Ett år tilbake tror jeg det hadde blitt forbigått i stillhet.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

Grenser på dagsorden

For det aller viktigste som har skjedd med #metoo er at de som tidligere har hatt hang til å utøve seksuell trakassering, nå kanskje tenker seg om én gang ekstra og lar det være. #Metoo har dessuten satt grenser på dagsorden – hva er greit og hva er ikke greit med måten vi behandler hverandre på? Dette er, for å sitere Snapchat-helsesøster Thale Maria Krohn Engvik, alias Helsesista, noe vi må snakke om helt fra barna våre går i barnehagen.

Så ikke si at du er lei av #metoo. For kampanjen har kanskje sikret at noen du er glad i slipper å bli tafset på av en dust.