SAMLESIDE: Alt om bybrannen på Smp.no

Fra fredag til søndag samarbeidet en lang rekke aktører om et program som var tilpasset både liten og stor. Kommersielle, offentlige og ideelle bidragsytere dro i samme retning for å gi byens befolkning og tilreisende en opplevelse.

Mer kunst, takk

Etterpå hadde jeg likevel en følelse av at noe manglet. For hvor var musikken til Eirik Havnes, som ble komponert til den første utgaven av «Brosundet brenner» i 2015, blitt av? Og hvor var figurene til kunstner Karin Augusta Nogva?

Hvorfor ikke inkludere de som tråkket opp stien?

På tross av flammeslukere og gjøglere ved Hotel Brosundet savnet jeg en større grad av performance i årets forestilling. I år ble husene brukt som lerret, ikke som kulisser. Men hva med å gjøre begge deler?

I stedet for å droppe kunstnerne kunne man sett for seg at det nye showet ble gjort i kombinasjon med de kunstneriske elementene fra tidligere år.

Grafikk, animasjon og bilder: Slik var bybrannen

Torpedering?

Også bybrannvandringene kunne det vært gjort mer ut av. Etter nøye overveielse ble nattvandringen i år flytta til nærmeste helg, selv om tidspunktet for starten på vandringen, 02.15, ble beholdt. I tillegg ble det arrangert en familievandring lørdag ettermiddag, tilpasset barn. Dette er kjempebra og «vandringsgeneral» Sindre Nakken har blitt en glimrende formidler av bybrannen.

Det går forresten et rykte om at en hard kjerne fortsetter bybrannvandring på det riktige tidspunktet, natt til 23. januar. Det er en fri verden, folk får lov til å bevege seg hvor de vil, når de vil, men dette kan fort oppfattes som torpedering av det offisielle programmet.

En del av historien

I stedet for å være uenige om ulike måter å gjøre ting på er poenget mitt: Hvorfor ikke gjøre begge deler? I markeringen av bybrannen bør alle gode krefter samles. Hvorfor? Fordi det er lov å tenke på de positive effektene brannen hadde over hundre år etter at den herjet. Fordi brannen er en del av historien vår og bør huskes. Men også, kanskje viktigst av alt, fordi både byens befolkning og tilreisende trenger et samlingspunkt midt i kaldeste januar. Så kjør på, vi vil ha mer!

HER KAN DU LESE SAKER FRA BYBRANNHELGA:

Lys- og musikkshowet i Brosundet ble avslutta med fyrverkeri

Bildeserie fra lørdag: Bybrannen for de minste

Bybrannvandringen