Knappe 500 kvadratmeter bibliotek i det nye kjøpesenteret på Moa har skapt heit politisk debatt. Artig når kultur plutselig ikke er en ikke-sak likevel.

Etter utsettelse med krass kritikk av saksbehandlinga, sa formannskapet ja til tilbudet fra Thon gruppen. Nå skal bystyret ta endelig stilling til om biblioteket skal flyttes fra helsehuset til Moa Amfi.

Sjelden har en kultursak skapt så stort engasjement som kjøpesenter-biblioteket på Moa. Kultur har vært en ikke-sak blant politikere i Ålesund. Men da det handla om bibliotek, fikk pipa en annen lyd.

Første og eneste

Ålesund kommune er i ferd med å utarbeide en kulturplan for perioden 2017 til 2025. Den første, og så langt eneste, gikk ut på dato for ti år siden, i 2008. Siden har kommunal kulturplan i Ålesund nærmest vært et ikke-tema.

Når en ny plan skal skrives er det nødvendig med et tilbakeblikk. Da oppdager man at ikke bare planen, men også mye av innholdet, er utdatert. Eller for å si det på en annen måte; man oppdager at påfallende mye aldri ble noe av.

Ikke-ordet

Tilskuddene til barn og unge er ikke utvida. Det er ikke etablert «ildsjelforum», eller kommunal utstyrsbank for lag og organisasjoner.

Det er ikke utreda om kulturhusa skal være eget kommunalt selskap. Stipendordninger til kunstnere er ikke innført. Det er ikke blitt fritidsklubber i hver ungdomsskolekrets. En handlingsplan for kulturtilbud i bydelene er ikke utreda.

Verne- og byformingsplanen fra 1993 er ikke rullert. Det er ikke opprettet stilling med ansvar for kulturminnevern. Heller ikke en plan for sikring og vedlikehold av dette.

Molja kultur- og næringspark er ikke etablert. Det er ikke lagt til rette for å arrangere konserter i byparken. Allaktivitetshus og kinosenter i sentrum og bydelshus på Ellingsøy er ikke realisert. Blant mye, mye mer.

Er noe gjennomført? Rett skal være rett: Ellingsøy har fått fritidsklubb. Ungdomsrådet er oppretta og kommunen har fått ruspolitiske handlingsplan. Byparken er opprusta. Kunstmuseet Kube er etablert og i samarbeid med Teateret vårt har byen fått barnescene. For å nevne noe. Inntrykket er likevel at det er mindre som er gjort, enn ikke gjort.

Nye muligheter

Nå jobbes det med en ny plan og dermed nye muligheter. Den nye kulturplanen skal være et politisk styringsverktøy for framtidige prioriteringer. Det kan ålesundspolitikerne trenge, men verktøyet må være kvassere enn det høringsutkastet legger opp til.

Bibliotek er knapt nevnt. Annet enn behovet for større og mer tidsretta lokaler, og at biblioteket i sentrum må ligge i kulturhavna på den nye sørsida. Og det er jo noe.

Forutsetningene for kommuneplaner endrer seg når Nye Ålesund ser dagens lys i 2020. Men Ålesund som by må likevel ha en kulturplan. For som det heter i planen: «bysentrum skal være et urbant og levende samlingspunkt i regionen».

Hvordan? Det sier planen lite om. Stille er det fra politikerne. Stille er det også fra kultur- administrasjonen, som ser ut til å ha mer enn nok med å håndtere biblioteksaken på Moa.