En Sylvi Listhaug som i første runde nektet å gi en fullgod beklagelse av sin posting på Facebook hvor hun hevdet at Arbeiderpartiet setter terroristers rettigheter foran nasjonens sikkerhet.

En Jonas Gahr Støre som under debatten står i Vandrehallen utenfor stortingssalen og med små forbehold varsler at Arbeiderpartiet kan komme til å støtte et mistillitsforslag mot Listhaug.

Mistillit

En Sylvi Listhaug som sitter i salen og følger nyhetene på mobilen sin, ser hva Støre truer med, og som etter nesten to timer med debatt tydelig motvillig går på talerstolen og kommer med det som kan tolkes som en uforbeholden unnskyldning.

Så går det noen timer før nyheten kommer om at Ap, tross beklagelsene, går for mistillitsforslaget fra partiet Rødt, noe som kan bety regjeringskrise.

Det rette ordet

Unnskyld, eller orsak, er ordet som skal brukes på Stortingets talerstol. Et ord som i parlamentariske sammenheng har en helt egen stilling. Det er ordet som kan hindre at en statsråd, eller hele regjeringen, fra å måtte gå av. Det er også en knebøy og en ydmykelse en statsråd nesten for enhver pris vil unngå. Så også for Listhaug, selv om det er flere høyst spesielle forhold i saka rundt henne.

Normalt kommer kravet fra opposisjonen om et unnskyld som følge av noe statsråden har sagt i stortingssalen, alternativt skriftlig har presentert for Stortinget. Dessuten er det slik at dette kravet alltid blir rettet mot den statsråden som faktiske har ansvaret for saka. Den konstitusjonelt ansvarlige, som det heter på stortingsspråket.

I dramaet rund Sylvi Listhaug gjelder ikke noe av dette. Listhaug er ikke ansvarlig for saka om inndragelse av pass og tap av statsborgerskap. Det ansvaret ligger til kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner. Det dreier seg heller ikke om noen Listhaug har sagt i Stortinget. Det dreier seg om hva hun driver med på Facebook.

Listhaug har altså helt på egen hånd klart å plassere seg selv midt et drama hun egentlig ikke har noen rolle i. Hun har ydmyket statsminister Erna Solberg gjennom å nekte å fjerne facebook-posten, og hun har satt en alvorlig støkk i dem i KrF som fortsatt håper Hareide tar med seg partiet inn i regjeringen.

Ydmyket Erna

På toppen av dette kan hun ha utløst en regjeringskrise. Ikke rent lite på en knapp uke.

Beslutningen fra Arbeiderpartiet om å støtte mistillitsforslaget er det som kan utløse en krise før påske. Sp har ennå ikke bestemt seg, men det vil overraske om de ikke faller ned på samme konklusjon som Ap.

Da er det i tilfelle kun KrF som kan hindre at Listhaug får flertallet mot seg. Det vil i praksis bety at hele regjeringen går av.

Listhaugs politiske framtid ligger da i hendene på Knut Arild Hareide. En mann som Listhaug har sagt «sleiker imamer opp etter ryggen».

De første signalene fra KrF er at de ikke støtte mistillitsforslaget som skal opp i Stortinget 20. mars.