Ikke alle ønsker å godta vedtaket uten videre. Noen håper sikkert at styret i Helse Midt-Norge torsdag skal lande på en annen konklusjon, eller at helseministeren skal gjøre det på fredag. Det skjer ikke.

Her er det like godt å forsone seg med at vedtaket er fattet, se framover og med det som grunnlag og jobbe for et best mulig helsetilbud for alle i Møre og Romsdal. Det betyr likevel ikke at vi skal feie alt gammelt grums under teppet.

Uryddig

Interessen rundt styremøtet i Helse Møre og Romsdal onsdag var stor. Det er naturlig at spørsmålet om  hvor det nye sjukehuset i fylket skal ligge, skaper engasjement og temperatur. De siste ukenes bråk rundt prosessen har heller ikke bidratt til å dempe oppmerksomheten.

Det boblet da også ekstra i møterom «Akvariet» på Waterfront Hotel i Ålesund ved starten av styremøtet. Representanter for de ansatte åpnet bruduljen med å legge fram nye opplysninger som befester inntrykket uryddig spill.

Påstanden om forsøk på det som nærmest må kalles utpressing av avgått administrerende direktør, er svært alvorlig. Det samme er utdypingen av påstandene om forsøk på overstyring i strid med Foretaksloven.

Sammen det som er kommet fram tidligere, gjør at det nå er hevet over enhver rimelig tvil at noen har forholdt seg uryddig i forhold til prinsippene om eierstyring. Om det er snakk om lovbrudd i forbindelse med de siste stavtakene inn mot mål, er fortsatt mer åpent. Mye tyder imidlertid på at det er  foretatt flere tvilsomme sporskifter i oppløpet.

Viktig å gå videre

Både folket i Møre og Romsdal og det nye sjukehuset på Hjelset hadde fortjent bedre. Et topp moderne sjukehus i nordfylket er viktig for alle innbyggere i fylket, og det er viktig at vi kommer videre mot det målet.

Med den grundige utredningen som er gjort, var det ikke uansvarlig av styret å gjøre et slikt vedtak. Faren for at en utsettelse kunne ført til en årelang ørkenvandring, utgjorde en langt større risiko. Det var derfor klokt å la være å utsette saken.

Ikke alle klarer å skille rotet i prosessen de siste ukene  fra det faktiske beslutningsgrunnlaget, men styret gjorde heldigvis det. Så er det selvfølgelig lov å være uenig i konklusjonen, men en slik uenighet ville vi måtte leve med uansett tomtevalg.

Nå åpner det seg imidlertid  nye utfordringer. Den økonomiske motbakken er formidabel, ikke minst for å få på plass finansieringen. Det må kuttes kraftig i dagens drift av helseforetaket for å klare det, og det innebærer nye tøffe tak om funksjonsfordeling og effektivisering.

Åpenhet nødvendig

Uansett vil en slik jobb bli svært vanskelig. Ett bidrag til å gjøre den lettere er å sørge for å lufte skikkelig ut i korridorene. I forbindelse med det som har skjedd de siste ukene, er det mange som har mye å svare for – helt fra helseminister Bent Høie til styreleder Ola H. Strand i Helse Midt-Norge og hans midlertidige direktør Daniel Haga. Nå bør de gjøre nettopp det: Svare.

Da snakker vi ikke om mumling i statsråd-skjegget eller på bakrommet i hemmelige møter. Når statsråden svarer i Stortinget at samtalene med styret i Helse Midt-Norge er fortrolige, kan det vanskelig tolkes som noe annet enn et forsøk på å beskytte seg selv.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget har tatt fatt i saken. Forhåpentligvis ender det med en høring, der flere enn helseministeren får svare. Skulle en slik oppvask føre til at det er noen som ikke kan sitte videre i sine stillinger, så både kan og må vi leve med det.

Som styreleder Stein Kinserdal understreket i møtet onsdag er vegen videre avhengig av tillit og legitimitet. Det bygger man best med åpenhet, også om det som tåler dagens lys dårligst. Det fortjener demokratiet og det tjener arbeidet med det nye sjukehuset i fylket best.