Det er krise på Vestlandet. Aktiviteten i oljeindustrien stuper og massearbeidsløsheten brer om seg, leser vi i riksdekkende medier med redaksjoner i Oslo.

Tiden for det grønne skiftet er inne, roper politikerne i kor. Regjeringen må gripe inn, roper andre.Gullkysten brenner. Etter 10-år med tung oljedoping er det slutt. BMW-forhandlerne, champagne-importørene og hotellkongene depper.Er det virkeligheten?

To nyheter fra de siste dagene egner seg til å nyansere bildet. Rem Offshore må si opp 33 ansatte og legge enda et supply skip til kai.Ny statistikk fra NAV. Arbeidsledigheten i vårt fylke økte med 92 personer fra mai til juni.

Sammenlignet med juni i fjor er det cirka 350 flere ledige nå enn for et år siden. Arbeidsledigheten i fylket er på 2,4 prosent, noe som igjen er lavere enn for landssnittet som er 2,8 prosent. Men tendensen er klar. Ledigheten øker mest i de oljetunge fylkene Rogaland, Hordaland og Møre og Romsdal.

For noen er det kanskje en trøst at den høyeste arbeidsledigheten er i Oslo.

Er det krise?

Oljeprisen har gått ned og kommer neppe opp igjen til de eventyrlige nivåene vi har levd med de siste årene. Nedbemanninger innen oljesektoren pågår. Rundt 20 000 jobber er blitt borte siden januar. Det er et høyt tall.

Men så. En oljepris på drøye 60 dollar fatet er i et historisk perspektiv en høy pris. Oljeselskapene og staten tjener fortsatt gode penger med en slik oljepris.Investeringene på norsk sokkel, som er et viktig mål på aktiviteten i næringen, ligger fortsatt på et høyt nivå og vil fortsette med det de neste årene.

Utbyggingen av Johan Sverdrup feltet er en av årsaken til det.Og selv om en del folk innen oljenæringen nå dessverre mister jobbene, og en del går rundt og er usikre på hvor trygg arbeidsplassen deres er, så er som tallene viser den registrerte arbeidsledigheten i alle de fire Vestlandsfylkene fortsatt lav.

En av forklaringene på det er at mange av dem som nå må gå sitter på en attraktiv kompetanse som andre deler av næringslivet etterspør.

Mangler folk

For bare noe dager siden skrev vi om mangelen på maskinister i fiskerinæringen. Ferjerederiene har lenge slitt med å skaffe nok offiserer til sine ferjer.

Slik kan vi fortsette. Søknadslistene på kommuneingeniørstillinger har ikke vært fryktelig lange de siste 10 årene. Elektrofirmaer har snudd virksomheten fra installasjon i hus til installasjon i båt.

Årsaken til dette er opplagt. Den ekstreme lønnsomheten i oljebransjen har virket som fluepapir på sin omgivelser. Det er dette papiret som nå er blitt litt tørrere.

Avhengigheten stor

Samtidig kan en ikke bare vifte bort de mørke skyene i horisonten.

Møre og Romsdals avhengighet av oljen er stor. Tall vi omtalte tidligere denne uka viste at det kun er Rogaland som har en større andel sysselsatte tilknyttet oljenøringen enn hva vi har.

Møre og Romsdal er sammen med Hordaland oljefylkene nummer to her i landet.

En av fem

I Møre og Romsdal jobber 28.500 personer i oljerettet virksomhet. Ulstein, Herøy og Sande er tre av landets mest oljeavhengige kommuner, viste tall fra Internasjonalt forskningsinstitutt (IRIS) i Stavanger.

Men bak disse tallene skjuler det seg verft som tross alt kan bygge andre båter enn offshore fartøy og utstyrsleverandører som leverer til alle typer skip i et globalt marked.Men vi er i den omstillingen som alle snakker om.

Knapt noen næring i dette landet har vist seg så omstillingsdyktige som den maritime industrien. Det er neppe grunn til å tro at den ikke vil makte det skiftet vi nå er inne i.

Men næringen kan godt klare oss uten «hjelpen» fra krisemaksimerende kommentatorer, sjeføkonomer og politikere på randen av en valgkamp.

Krisen er i Hellas

Den grønne skiftet alle snakker om vi nok se gradvis komme. Det vil komme sammen med at oljenæringen fortsatt vil spille en stor og helt avgjørende rolle for sysselsettingen også i årene som kommer.

Etter 10 år med eventyrlige oljeprisen og en vekst vi knapt noe gang har opplevd tidligere, må vi venne oss til en mer normal situasjon også i norsk økonomi.Det er ikke krise av den grunn. Enn så lenge kan det være lurt for noen hver og la krise begrepet være forbeholdt omtale av det som skjer i Hellas. Ikke på Vestlandet.