17. august kan alle som vil være med hente fram grilldressen og møte Siv Jensen i Ålesund sentrum. Der venter gratis sommerkoteletter, burgere, pølser samt  løfter om gratis veier, broer og tunneler, til alle som vil ha.

Les også: Offisiell valgkampåpning i Ålesund

Hun kommer til Frps mønsterbruk. Til fylkeslaget der en tar kranglene og stridigheten på bakrommet og ikke i full offentlighet. Fylkeslaget uten sexskandaler og opprørere. Fylket der partinestoren Lodve Solholm endte som mørejarl og fylkesmann.

Men ikke alt er som en skulle forvente i mønsterbruket bare fem uker før valget. Går vi nøyaktig fire år tilbake var galluptallene og stemningen noen ganske annet.

Mer enn halvering

17. august 2009 presenterte Sunnmørsposten en fylkesmåling. Der svarte 31,6 prosent at de ville stemme på Frp. Ap var vinneren på målingen i form av størst framgang, men Frp var fortsatt fylkets største parti. De hadde med god margin tre mandat på Stortinget, til tross for at de måtte noterte seg for en tilbakegang fra  Sunnmørspostens fylkesmåling i mai som ga partiet ikke mindre enn 33,5 prosents oppslutning. Valgresultatet ble rekordbra for partiet, men fallet fra gallupene i ukene fram til selve valget var betydelig. Det var 2009.

Slik er det ikke lenger. Fylkesmålingen Sunnmørsposten presenterte i juni i år ga partiet en oppslutning på 15,3 prosent. De ga et mandat. Listetopp Harald Tom Nesvik var inne med god margin, mens både Oskar Grimstad og Mette Hanekamhaug var ute. Frp var redusert til fylkets tredje største parti. Mindre enn Arbeiderpartiet, og fullstendig frakjørt av Høyre. De har skjønt at de trenger drahjelp fra Siv Jensen.

Mange grunner

De er nok mange grunner til at partiet opplever uvant motgang i fylket. Hovedårsaken er åpenbar. Den heter Høyre. Ernas nye lyseblå parti slår an så det suser i hele fylket. Høyre gjøre noe som minner om rent bord på Sunnmøre. Frps kjerneområde i fylket.

Frp og Høyre er to parti som i stor grad har byttet velgere. Akkurat nå er det Høyre sin tur til å ha de borgerlige velgerne i på Sunnmøre, i Møre og Romsdal og i landet for øvrig, viser målingene.

En annen faktor er at Høyre har fornyet sitt persongalleri foran dette valget. Veteranen Elisabeth Røbekk Nørve måtte ta til takke med andreplassen, mens ordførersuksessene Helge Orten og Arnulf Goksøyr skulle værer dem som skulle dra de nødvendige ekstravelgerne til partiet. Det er noe nær umulig å si om de to herrene makter den jobben, eller om de kun surfer på den blå bølgen i kjølvannet av Erna, men partiets suksess er udiskutabel.

Ingen fornying

Frp satser på samme persongalleriet som ved valget i 2009. Mette Hanekamhaug var da den nye unge kvinnen i partiet. Hun skulle dra ungdommen mot partiet og styrke partiets posisjon nordover i fylket. Nå er det overhengende fare for at hun ryker. Høyre må nærmeste kollapse for at hun skal komme inn.

Dermed sitter partiet igjen med to sunnnmørsherrer i godt voksen alder som skal sikre oppslutningen. Godt voksne mannfolk med hang til grillmat og store biler har vært partiets kjernetropper. Slik sett matcher de to godt akkurat den dimensjonen. Spørsmålet blir da hvor store partiets kjernetropper i fylket er. 15 prosent? Eller kanskje opp mot 20. Ikke godt å si. Det avhenger også om romsdalinger og nordmøringer med sympati for Frp enda en gang vil gi sin stemme til to sunnmøringer, eller om de vil bruke den på noen fra de to andre fogderiene.

Kamp

Kampen mellom Grimstad og Goksøyr på ytre søre Sunnmøre kan bli morsom å følge. Vi tror ikke begge kommer inn på Stortinget. Akkurat nå står det 3 -1 til Høyre. Men et sleivspark kan være nok til sikre å Frp et uavgjort resultat.