For Arbeiderpartiet er det avgjørende å ha bedrifter og et næringsliv som driver lønnsomt og gir vekst i hele landet.

Fallende oljepriser har ført til lavere investeringer i petroleumsrelatert virksomhet, og mange bedrifter i den maritime næringen og leverandørindustrien sliter. Situasjonen er særlig alvorlig på Vestlandet. Mange har mistet jobben, og mange er usikre på framtida. Regjeringen har systematisk undervurdert alvoret i situasjonen, og dermed også vært sent ute med tiltak. Arbeiderpartiet mener det er helt nødvendig med målrettede tiltak for å møte den økende ledigheten. Derfor legger vi fram en sysselsettingspakke i vårt alternative budsjett der vi foreslår vi å bevilge nær tre milliarder mer til arbeid og sysselsetting enn det regjeringen kom med i sitt budsjettforslag.

Tiltaksplasser

På arbeidsmarkedet legger vi opp til tusen flere ordinære tiltaksplasser, tusen flere tiltaksplasser for folk med nedsatt arbeidsevne og et mer fleksibelt permitteringsregelverk. Vi har også satt av vel én milliard til ulike tiltak innen næring og innovasjon, blant annet til akseleratorprogram for gründere, satsing på miljøteknologi og velferdsteknologi, midler til regional utvikling, prosjekt med flere el-ferger og satsing på bioøkonomi.

Dette er tiltak som skal bidra til å skape nye arbeidsplasser, støtte opp under omstillingen til en grønn økonomi, ta vare på viktig kompetanse i bransjer som nå sliter, og gjøre inngangsporten til arbeidsmarkedet lettere for dem som står utenfor – med en særlig innsats overfor de unge. Det er mange ingeniører med høy teknologisk kompetanse som nå må gå fra jobber innen olje- og offshore næringen. Mange av disse kan bidra til nye ideer og løsninger innenfor fastlandsindustrien.

Prioritering

Dagens situasjon trenger målrettede tiltak for arbeid og sysselsetting, og det handler ikke om å bruke mest mulig penger, men å prioritere riktig. Det viktigste for å bevare og skape norske arbeidsplasser er å holde orden i norsk økonomi og kronekursen nede – og her er Arbeiderpartiet sterkt kritiske til den linja som regjeringen har lagt seg på ved å forsyne seg stort i oljefondet ved enhver korsvei. Det er ikke bærekraftig for norsk økonomi å finansiere store skattekutt for de rikeste ved å øke oljepengebruken i det omfanget regjeringen gjør, og det svekker framtidige generasjoners evne til å finansiere gode velferdsordninger på det nivået vi har i dag. Det er alvorlig.

Fjernstyring

Arbeiderpartiet er kritisk til regjeringens svekkelser av fylkeskommunenes rolle. Regjeringen ønsker nå å fjerne fylkets eierskap til Innovasjon Norge, som er et viktig virkemiddel for små og mellomstore bedrifter i hele landet. Også de regionale styrene ønsker regjeringen å fjerne, noe som vil føre til en fjernstyring fra Oslo. Da sier man at lokal kompetanse er mindre viktig framover og at hovedstyret skal få all makt. Ikke nok med det, men regjeringen har kraftig redusert fylkenes muskler til å være en regional utviklingsaktør gjennom store kutt i de regionale utviklingsmidlene.

Toppen av denne sentraliseringsarrogansen så vi da næringsminister Monica Mæland skulle svare for nedleggelsen av Sør-Varanger gruve. Hun fraskrev sitt ansvar og sendte ansvaret rett til fylket, som hun selv i forkant har gitt store reduksjoner i økonomiske midler.

Det gamle slagordet «by og land – hand i hand» er like aktuelt i dag som da Arbeiderpartiet lanserte det på 30-tallet. Min oppfordring til Erna Solberg er derfor: Strekk ut ei hand til fortsatt samspill mellom by og land. – Det er ikke bærekraftig for norsk økonomi å finansiere store skattekutt.