Prognosene fra NRK og TV2 gjorde det bekmørkt på Folkets Hus i Oslo. Begge prognosene bekreftet det som utallige meningsmålinger har vist gjennom hele valgkampen. Oppslutningen om «Ørnen i norske politikk» faller som en stein. Mannen som hadde velgertekke til å sende partiet opp på 40 prosent på noe målinger etter at han overtok som leder, ser ut til å bli 2017 valgets store taper.

Slutt for Støre

Jonas Gahr Støre eneste håp disse dramatiske nattetimene vi nå har foran oss er at Venstre og KrF bikker under den magiske sperregrensen og Miljøpartiet de grønne (MDG) kommer over. Da kan Ap, valgnederlag til tross, ende opp med regjeringsmakten. Da blir Støre fredet. Ryker også regjeringsmakten, tror vi Støre vil bli skiftet ut på landsmøtet om to år.

I Ap kan en tåle mye, men ikke sitte åtte år uten regjeringsmakt. Det får konsekvenser for dem som har ansvaret.

Borgerlig jubel

Og mens mørket senker seg over Ap er det tid for champagne hos Høyre og øl hos Frp. Mye øl.

Både NRK og TV2s prognose gir Frp nøyaktig samme oppslutning. 15,7 prosent er rett nok under valgresultat fra 2013, men det er nærmest sensasjonelt bra etter fire til dels turbulente år i regjering. Partiet er i ferd med å gjøre årevis med valgforskning til skamme. Sylvi Listhaug jublet hemningsløst på valgvaken på Parken hotell i Ålesund. Det har hun god grunn til. En del av hennes høyst omdiskuterte utspill og tur til Rinkeby i Stockholm, ser ut til å ha mobilisert grasrota mer enn noen trodde var mulig.

Hårfint

Men det er ennå tidlig kveld. Det er grunn til å merke seg at både KrF og Venstre ligger mer eller mindre rett på sperregrensa. Det kan bli langt på natt før vi sitter med et sikkert resultat.

Men slik det ser ut akkurat nå må både KrF og Venstre under sperregrensen samtidig som MDG må over fire prosent oppslutning. Da flytter flertallet seg fra Erna Solberg til Jonas Gahr Støre.

Oppdateres fortløpende: Valgresultat på Nordvestlandet

Oppdateres fortløpende: Valgresultat for hele landet

Se også: Sunnmørspostens valgblogg

Slik er mandatfordelingen i Møre og Romsdal nå: