Det er svært gledelig at Ålesund er en av kommunene i landet som gjør det best på integrering. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 89 prosent av flyktningene var i arbeid eller utdanning ett år etter fullført kvalifiseringsprogram i Ålesund, mens det tilsvarende tallet for landet som helhet var på 62 prosent. Disse gode resultatene var bakgrunnen for at innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug besøkte Ålesund før helga.

«Når dere sier at Norge ikke er et land for drømmere, så mister dere de som har en drøm om å skape noe», sa Karim Tahir fra Syria til statsråd Listhaug under besøket på Ålesund mottakssenter fredag. Han fortalte at det var ingen i Norge som hadde spurt ham om utdanning eller arbeidserfaring før han kom til mottaket i Ålesund. Statsråden lot seg imponere over måten flyktningvirksomheten i Ålesund skreddersyr tilbud på individuell basis.

Entusiasme, kreativitet og stort engasjement for å finne løsninger for det enkelte menneske er noe av forklaringa bak de gode tallene som Ålesund kan vise til. Det er all grunn til å rose alle involverte for innsatsen med å få flyktninger ut i verdiskapende arbeid. Et tett og godt samspill mellom kommune, mottak, næringsliv og frivillige organisasjoner er avgjørende for å lykkes. Og sjølsagt at flyktningene viser vilje til å la seg integrere, og følge spillereglene i sitt nye samfunn.

Det er ute i kommunene det praktiske integreringsarbeidet foregår, og derfor må staten sørge for at kommunene har økonomi til å løse oppgavene. Det gjelder ikke minst utfordringen med å skaffe boliger til et stort antall nye flyktninger.

Lik Sunnmørsposten debatt på Facebook!