Sunnmørsposten har de siste åra hatt oppslag om leikeplasser i nærheten av sterkt trafikkerte veger. Leikeareal er blitt krympet i forbindelse med utbyggingsprosjekt i byggefelt for å gi rom til flest mulig boliger, ofte på ugunstige tomter. Barnerepresentant Jens Arne Gjørsvik har påpekt det uheldige ved at stadig flere barn i Ålesund må vokse opp bak støymurer og med knappe uteområder. Ålesund har voksesmerter, og det bør ikke gå ut over barna.

Det blir nå arbeidet med å utforme nye krav til leikeplasser i forbindelse med arealdelen i kommuneplanen for 2015–27. Fylkesmannen setter 200 kvadratmeter som minstekrav for nærleikeplasser, og det er en dobling i forhold til dagens minstenivå.

Kommunen foreslår dessuten å innføre nye regler for å hindre at utbyggerne omgår krav til kvartalsleikeplasser; Det er leikeplasser for litt større barn i områder hvor det bygges 25 eller flere hus. Etter en rekke uheldige erfaringer med utbyggere som legger opp til 24 boliger for å unngå kvartalsleikeplass, foreslår kommunen å innføre et fast minimumsareal til leikeplass pr. boenhet.Det vil føre til klare forbedringer, og viser at kommunen mener alvor med å prioritere barna. Om alt går som det skal, blir arealdelen i kommuneplanen sluttbehandlet i bystyret i september.

Barnerepresentant Jens Arne Gjørsvik, som er talsperson for barn og unge i saker som gjelder arealplanlegging, skal ha ros for å passe på barnas interesser. Friareal, leikeplasser og grønne lunger bidrar til trivsel og aktiviteter. Naboer kan bli kjent med hverandre over en kopp kaffe på leikeplassen, og slike samlingspunkt kan øke samholdet i boligområder.

Gode bomiljø er viktig for å få flere unge familier til å etablere seg i kommunen, og det er igjen vesentlig for å styrke Ålesund som et attraktivt sentrum i regionen. Derfor er gode leikeplasser av stor verdi for langt flere enn barna i sandkassa.