Nominasjonsmøtene til høsten blir på en måte innledningen til landsmøtesesongen neste vår og stortingsvalget neste høst. Et hovedspørsmål i maktkampen blir hvilke koalisjoner som kan dannes både før og etter valget. Ser en på gjennomsnittet av de ni landsomfattende meningsmålingene som ble gjennomført i juni, så har nettstedet Pollofpolls reknet ut at dagens regjeringsallianse av Frp+H+KrF+V ville ha fått 84 mandater hvis det var valg i juni.

Opposisjonen, Ap+Sp+SV+MDG+R ville ha fått 85 mandater, akkurat det som gir flertall, og da ville Miljøpartiet De Grønnes ene representant fra Oslo ha vært på vippen. Det er neppe en konstellasjon som Jonas Gahr Støre ønsker seg.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

For Erna Solberg og dagens regjeringsallianse viser junimålingene for første gang siden november 2014 at alliansen er i mindretall. Det ville ha blitt regjeringsskifte med et slikt resultat. En skal ikke lenger tilbake enn til mars i år for å finne en måned der gjennomsnittet av målingene ga dagens regjeringsallianse over 50 prosent av stemmene. Er det den reduserte asylstrømmen som har redusert oppslutningen?

Bakgrunnstall fra Norfakta-målingen viser at 307.000 av regjeringsalliansens velgere fra 2013 har satt seg på gjerdet i juni. Det tilsvarer 20 prosent av stemmene. Også opposisjonen har 184.000 velgere som har satt seg på gjerdet. Kampen om å vinne tilbake gjerdesitterne og kampen om de nye velgerne i 2017, vil langt på vei avgjøre regjeringsmakten.

Her finner du flere av Sunnmørspostens ledere!

På pressekonferansen før stortingsferien sa Jonas Gahr Støre at forpliktende samarbeid med andre partier var langt å foretrekke framfor å styre med en ren Ap-regjering, og så satse på støtte fra sak til sak i Stortinget. Den varianten kan vi dermed trolig se bort fra. Støre har orientert seg mot sentrum. I og med at SV har forvitret har nok det vært en dyd av nødvendighet.

Det betyr at han satser på Sp og på å lokke KrF over på sin side. Det betyr at han ikke kan ta med verken SV eller Rødt i en regjering, for da ville KrF betakke seg. På gjennomsnittet av junimålingene ville Støre ha hatt bruk av SV sine mandater i tillegg til KrF sine for å få flertall. Alternativt kunne han ha fått med Venstre, men det er ikke spesielt sannsynlig. Det tegner til å bli en valgthriller neste år.

Kronikk: Hovmod står for fall i kommunereform-prosessen