Det som har gjort fjoråret og dette året til det verste terroråret i nyere tid i Europa, er muslimsk ekstremisme. Professor Terje Tvedt har skrevet i en avisartikkel at ikke bare den vestlige sivilisasjonen, men sivilisasjonen overhodet er truet av islamismen. Det dreier seg om mennesker som prinsipielt avviser alt av framskritt i humanitet, likestilling, religionsfrihet og individuell livsutfoldelse fordi den slags oppfattes som vestlig og antiislamsk.

Han har rett, og også statsminister Erna Solberg har rett når hun sier at vi ikke har vært flinke nok til å ta kampen mot ekstremisme. Da mener hun alle former for ekstremisme, men alle unntatt en av de 151 menneskene som ble drept i terrorangrep i Europa i fjor, ble drept i terroraksjoner utført av ytterliggående islamister. Seks land ble rammet av til sammen 211 terrorhandlinger.

Til sammen 1.077 mennesker ble pågrepet for terrorrelaterte lovbrudd, en merkbar økning fra året før. Antallet ofre for terrorangrep har økt ytterligere i år, og det er ikke uten grunn at sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Benedicte Bjørnland, sier at hun frykter at økt innvandring, særlig fra muslimske land, kan gi grobunn for radikalisering, økte konflikter i samfunnet og som motreaksjon, også vekst i de høyreekstreme miljøene. Hun frykter økt polarisering i det norske samfunnet mellom ytterliggående religiøse og høyreekstreme miljøer. Også ledende norske politikere har gitt uttrykk for at det påhviler religiøse ledere blant muslimene et ekstra ansvar for å motvirke muslimsk ekstremisme.

Den kampen som må føres mot ekstremisme både her i landet og i resten av verden, er ikke en kamp mellom den muslimske verden og Vesten, men er en kamp mot barbari, kriminalitet og forkvaklede syn på menneskeverdet som hører middelalderen til. Ikke minst den store skaren av fredelige muslimer verden over, er de som blir mest skadelidende. Mye av terroren rammer dessuten hardest i muslimske land.

Vi har dessverre ingen garanti mot at ikke ny terror vil ramme også vårt land. Vi trenger et årvåkent PST og vi trenger medborgere som følger med og passer på slik at det ikke får utvikle seg såkalte parallelle samfunn, miljøer som styres etter et foreldet regelsett og blottet for humanisme. Kampen mot IS er også en del av kampen mot ekstremisme, og denne organisasjonen må også vi være med på å nedkjempe. Det vil etter alt å dømme kunne gi oss færre terroraksjoner, men sikkert er det ikke, for det er allerede utplassert så mange «tikkende bomber» som tror de tjener Allah ved å drepe, at terroren blir vi kanskje ikke helt kvitt.

Det som likevel er helt sikkert er at vi, vår vestlige sivilisasjon vil komme til å seire til slutt, fordi våre verdier er så mye bedre enn terroristenes, som også Jens Stoltenberg ga uttrykk for i Oslo domkirke under den vakre minnegudstjenesten i går.