De siste par ukene har han gjentatt dette sammen med påstanden om at valget er «rigget».

Dette er alvorlig, sjøl om det ikke har rot i virkeligheten – og kanskje mest derfor. Enda mer alvorlig blir det om Trump faktisk holder på dette i nederlagets time. Vi bør ikke avfeie dette som ureflekterte uttalelser fra en dårlig taper som slikker sine sår.

Vi snakker tross alt om en presidentkandidat i ett av verdens største demokrati. Han har en oppslutning på meningsmålingene blant mer enn fire av ti amerikanere. I en måling for Politico.com sier like mange at de tror at Trump kan bli snytt for valgseieren som følge av fusk.

Generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland, besøkte Ålesund i går. I et intervju med Sunnmørsposten gir han uttrykk for bekymring over Trumps holdning, og mener at uttalelsene er med på å undergrave de legitime demokratiske institusjonene.

Jagland tror imidlertid at Trump undergraver seg sjøl ved at amerikanerne ikke kommer til å godta dette. På kort sikt er nok dette riktig. Støtten til Trumps påstander kommer i en følelsesladet valgkamp. Det betyr ikke at folket vil ta til gatene 9. november.Likevel er Trumps uttalelser, blant annet i debatten natt til i går, noe mer enn en politisk klovns triste ettermæle. Trump er et symptom på noe mer enn seg sjøl. Oppslutningen om denne retorikken er et uttrykk for en politisk utvikling som vi ser også på vårt eget kontinent.

Tillit er limet som gir demokratiet sammenhengskraft. Ytterliggående krefter lener seg ofte til en retorikk som søker å svekke denne tilliten. Også Europa er inne i en utvikling der både retorikken og ytterliggående, populistiske krefter er i framgang.

Trump puster ikke i en egen boble som sprekker i det valgnederlaget er klart. Han puster på en ild i strømninger som tar stadig større plass. Hans politiske identitet har mye til felles med partier på ytterste høyre i Europa, slik som Nasjonal Front i Frankrike.Når han stiller spørsmål ved om han vil godta resultatet av et demokratisk valg, må det tas med stort alvor. Trusselen mot demokratiet er større enn Trump.