Saka er at kommunal- og regionalminister Jan Tore Sanner (H) har levert sin plan allerede i vår. Det skjedde i april, men det var en noe motvillig statsråd som presenterte stortingsmeldingen om nye regioner. Det sto ikke øverst på regjeringspartiene sin ønskeliste å gjennomføre en slik reform.

For det frustrerte fylkespolitikere i vestlandsfylkene etterlyser er hvilke oppgaver de nye regionene skal ha. Det er et høyst betimelig spørsmål å stille når man snekrer på en ny storregion med mer enn en million innbyggere.

Målt i folketall er dette på størrelse med mindre europeiske nasjoner, og de styrer som bekjent med noe mer enn ferjer, veger, videregående skoler, den kulturelle skolesekken og tannhelsetjenesten. Men i grove trekk er dette altså beholdningen i regionenes portefølje.

Les flere saker om kommunereforma.

Stort sett som i dag altså. Regionreformen legger fra regjeringens hånd ikke opp til noen storstilt overføring av makt til de nye regionene. Rett nok sier statsråden at det kan bli aktuelt å overføre flere oppgaver, men da vil han først se hvordan kartet blir seende ut.

Men slike endringer må følges av både reell vilje og reelle tiltak for å endre oppgave- og maktfordelingen i forvaltningen. Sanner har aldri gitt konkrete løfter om en storstilt overføring av oppgaver til regionene.

Det ligger helt andre hensyn til grunn for å bygge gigantregioner enn ønsketenkning fra reformivrige fylkespolitikere.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!