LO og NHO er blitt enige om en ramme på 2,4 prosent i vårens lønnsoppgjør i privat sektor. Det gir en lønnsøkning på 50 øre i timen til alle. De som tjener under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn skal få halvannen krone ekstra, til sammen to kroner. Det totale rammen er på 2,4 prosent.

Det er et faktum at Norge har det høyeste lønnsnivået i Europa, samtidig som Europa er vårt viktigste eksportmarked. Makter vi ikke å holde lønnsutviklingen i sjakk risikerer vi å få smake pisken i form av ytterligere økt arbeidsledighet. Det trepart-samarbeidet vi har mellom organisasjonene i arbeidslivet på den ene siden, og staten på den andre, er nøkkelen for å få dette til.

LO-lederen går nå ut og ber sin motpart i NHO om å tøyle økningene i lederlønningene. Der er vi dessverre langt mindre optimistiske. NHO som organisasjonen har i praksis svært lite de skulle sagt når styrer ansetter toppleder og lederne deler ut lønn og bonuser til sine nærmeste medarbeidere.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

Når vi ser lønnsutviklingen på ledersiden, både i privat og offentlig sektor, er det egentlig et lite kunststykke at LO-lederen makter å holde sin egen organisasjonen i sjakk og lande et så nøkternt oppgjør som dette.

Vi forventer at dette oppgjøret legger malen for lønnsutviklingen også i offentlig sektor. Vi har de siste årene sett hvordan mektige arbeidstakergrupper innen offentlig sektor legger fram krav lang utover det som er mulig å innfri innenfor det konkurranseutsatte næringslivet.

En galopperende lønnsutvikling i offentlig sektor i kombinasjon med den økningen vi har sett i lederlønningene de siste årene, er for øyeblikket den største trusselen mot en fornuftig lønnsdannelse i årene framover.

Her finner du flere av Sunnmørspostens ledere!