Motor for vekst. Det er prisverdig av regjeringen å satse på de 37 byregionene her i landet som motor for næringsutvikling og vekst. Konferansen i Ålesund handlet ikke minst om samspillet mellom byregionene og omlandet, og det er viktig. Ålesund har hele tiden vært avhengig av omlandet sitt. Byen har vokst fram fra omlandet til å bli en sunnmørsby, og er også i dag avhengig av et samspill med et større omland. Det fordrer vilje til samarbeid både fra byen og fra omlandet.

Duellen mellom by og land burde være over. Det er gjensidig nytte som burde være målet, og det krever både raushet og samarbeidsvilje. Uten byen som motor vil også omlandet stagnere. Det finnes det flere eksempler på i stagnerende byregioner her i landet.

Det er et faktum at de ti største byregionene har stått for over to tredjedeler av befolkningsveksten fra 1970 og fram til i dag, og det har skjedd med skiftende regjeringer ved roret. Folk velger med føttene, og flytter til områder der de tror mulighetene er størst. Mange av vinnerregionene er rundt Oslo, og for mange andre byregioner handler det om å bli attraktive nok som bo- og arbeidsmarkedsregioner til å stanse strømmen til de største byregionene. Byregionene konkurrerer om høytutdannede husholdninger og avanserte bedrifter.

De regionene som er attraktive å flytte til, som har både et avansert næringsliv, mange tilbud til høgere utdanning og til kultur- og fritidstilbud, ser ut til å vinne, og det er i denne konkurransen også Ålesund og Sunnmøre må delta.

Med de kommunene som etter alt å dømme blir med i den nye Ålesund kommune, vil folketallet kunne bli 60.000 innbyggere. Selv i norsk målestokk vil det være en liten byregion, og den vil ikke være stor nok til å nå opp til de offentlige ekstratilskuddene som staten lokker med for storbyene. Ikke minst når det gjelder å få råd til å bygge ut kollektivtilbudet er det synd.

Til gjengjeld er både byregionen og omlandet mer preget av tiltakslyst og skaperkraft enn de fleste andre regioner, og med et universitetstilbud i sin midte, bør det kunne gi både økonomisk og folketallsmessig vekst i årene som kommer.

En forutsetning for det er at byregionen og omlandet er mindre opptatt av duell enn av samarbeid, og at en innser at en langt på veg er i samme båt og i fellesskap må bidra til vekst-impulsene.