Venstre åpner i dag sitt landsmøte i Ålesund. I tre dager skal partiet samles om det som skal være politikken i kommende stortingsperiode.

Hvor Venstre skal stille seg i regjeringsspørsmålet blir en naturlig del av debatten.

Akkurat nå synes det likevel å være viktigere å diskutere hvordan partiet skal komme seg inn på Stortinget.

Sjøl om Venstre har fersk erfaring med å ha flere statsråder enn stortingsrepresentanter, bør vel ikke akkurat det være noe mål.

I lengre tid har partiet levd faretruende nær sperregrensa, og i en måling i Vårt Land i går deiser det igjen solid under.

Partiet oppnår kun 2,7 prosent i oppslutning. Dette er det verste gallupresultatet for partiet på 12 år.

Partiet står altså på nytt i fare for å havne i det ytterste politiske mørke, slik det gjorde for 16 år siden da partiet sist havnet under sperregrensa. Da fikk partiet kun to på Stortinget, men ble betalt med tre statsråder i Bondevik II-regjeringa.

Men det kan gå verre.

I verste fall kan partiet bli uten noen på Stortinget for første gang siden 1985.

Også den gangen skjedde det etter en åpen flørt med Arbeiderpartiet.

Det bør bekymre partileder Trine Skei Grande langt mer enn hvordan hun nå skal bruke Arbeiderpartiet til å vippe Fremskrittspartiet ut av regjering.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

For et parti som Venstre, bør det være viktigst å bidra til at de borgerlige partiene sikres flertall.

Det gjør de ikke ved å gå til valg på å kaste en sittende borgerlig regjering – for så å regjere videre på den samme regjeringens parlamentariske grunnlag.

Ikke minst så er dette et høyt spill om velgernes tillit som kan slå hardt tilbake på spilleren.

Når sentrale partifeller ikke ønsker å kommentere utspillet tyder på at det er flere som ikke synes det var særlig klokt.

Om ikke annet kommer ut av landsmøtets ulike nachspiel, så bør i det minste noen gi partilederen klar beskjed om at det ikke er slik man bygger allianser eller vinner valg.