Automatisering og digitalisering og tilknytning til internett for alt mulig kommer til å bli viktig for både vekst og velstand framover. Det vil gjelde på alle områder, og denne kompetansen vil vi finne igjen i de fleste bransjer.

Det at regjeringen og støttepartiene i fjor åpnet for 500 nye studieplasser ved utdanninger innen informasjonsteknologi har båret frukter. Vi er blant de mest digitaliserte i verden, men våre konkurrentland haler innpå.

Gledelig er det også at det er økning blant dem som vil ta lærerutdanning i Volda, både rettet mot første til femte klasse, og for ungdomsskolen. Interessen for å undervise de minste viser en beklagelig nedgang på landsbasis.

Det er antakelig her vi vil få en manko først. Heldigvis har Volda en klar økning også her. For NTNU i Ålesund er en nedgang på ni prosent i søkertallet all grunn til å ta alvorlig. Det henger kanskje sammen med samordningen med NTNU, men behovet for nyrekruttering er stort for flere av utdanningsløpene ved NTNU i Ålesund.

En framtidig rekrutteringskilde både for NTNU og for næringslivet i distriktet er Fagskolen i Ålesund. Nå har kirke-, utdannings- og forskningskomiteen nylig lagt fram sin tilråding om regjeringens melding om fagskolene. Tiltakene får stort sett støtte, og komiteen mener også at det er viktig å støtte samarbeidet mellom fagskolene og næringslivet.

Mange av forslagene hever statusen til fagskolene, og plasserer dem tydeligere på et nivå over videregående utdanning og nærmere høyskolene. Det burde tilsi at disse skolene overtas av staten på linje med all annen høgere utdanning, men komiteen støtter dessverre regjeringen i at fagskolene fortsatt skal være fylkeskommunale.

Det vil komme til å dempe utviklingen i dette skoletilbudet, som uten tvil både blir viktig for næringslivet og en viktig rekruttering særlig til teknologifagene på universitetene.