Skattesnyt er ikke bare snylternes måte å sno seg fram på uten å betale sin del av samfunnskostnadene. Skatteunndragelser og annen arbeidslivskriminalitet er et alvorlig anslag mot seriøse bedrifters livsgrunnlag.

I valgkampen går diskusjonen høylytt om skattemilliardene. Så langt har spørsmålet om skattelettelser eller skatteskjerpelser vært ett av de mest sentrale temaene. I går presenterte Skatteetaten en ny analyse over omfanget av arbeidslivskriminalitet i Norge.

Den positive overskriften er at denne type kriminalitet ikke lenger ser ut til å øke. Skattedirektøren mener det skyldes at de senere års koordinerte innsats fra flere etater har hatt effekt. Sett i forhold til det faktiske omfanget er imidlertid det en heller mager trøst.

Rapporten, som er utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse, bekrefter i stor grad tidligere anslag på skattejukset. Trolig ble mellom 12 og 60 milliarder kroner unndratt i 2015. Skatteetaten har tidligere anslått skatte- og avgiftsunndragelsene til rundt 40 milliarder kroner.

Vi snakker altså om et alvorlig samfunnsproblem i form av tapte skatteinntekter, penger som kunne vært brukt til å finansiere skole, helsetilbud og samferdsel, tiltak som også skattejukserne nyter godt av. Samtidig skaffer de uærlige seg fordeler i konkurransen med seriøse bedrifter.

Koblingen mellom skattejuks og annen kriminalitet og sosial dumping er også tett. Derfor er det avgjørende å sette inn enda hardere lut. Vi kan ikke bare være fornøyd med at omfanget ikke vokser. Vi må også drive jukserne tilbake.

Ulike offentlige etater, representert blant annet med Skatteetaten, driver i dag et omfattende arbeid for å avdekke slik kriminalitet, og mange blir tatt. Samtidig ser vi at jukserne er bedre organisert, gjerne på tvers av landegrenser.

Vi må møte dette med å øke risikoen for å bli tatt, og sørge for at det svir for dem som i dag høster lettvint profitt på jukset. Enda viktigere er det imidlertid å sørge for å stille krav til de som kjøper inn tjenester, slik at de heller ikke kan handle svart uten å løpe en betydelig risiko.