Moldes ordfører gikk nylig knallhardt til angrep på Senterpartiet fordi de ønsket avklaring rundt innholdet i det nye sjukehuset på Hjelset. Få dager etterpå går han sjøl ut og forlanger en tilsvarende avklaring.

Noe av det Senterpartiet stilte krav om å få vite, var om det nye sjukehuset skulle ha en barneavdeling. Da gikk Molde-ordfører Torgeir Dahl ut i Romsdals Budstikke og hevdet at et slikt krav var ensbetydende med å utsette byggestart.

Arbeidet med utviklingsplanen for sjukehuset er nemlig ikke ferdig før utpå nyåret. Skulle man vente til den var ferdig, ville man ikke få plass til penger til byggestart på neste års statsbudsjett. Samme dag som dette sto på trykk, fikk Dahl besøk av statsministeren og løfte om sjukehuspenger.

Så går det noen få dager. Da er plutselig den samme Dahl ute i NRK og sier det er på tide å skjære gjennom. Han vil ikke lenger vente på fagmiljøenes vurdering av hva som skal være innholdet i det framtidige sjukehuset, og sier at ekspertgruppen har holdt på lenge nok.

Han begrunner dette med at den uavklarte situasjonen skaper for mye usikkerhet i fylket. Plutselig er altså ikke respekten for de faglige rådene og helseforetakets utviklingsprosess så viktig. Han går inn for en tilsvarende avklaring som han dager før refset sine politiske rivaler for.

Begge standpunkter er høyst legitime, men samtidig uforenlige. Dahls metode er at han inntar to uforenlige standpunkter. Den eneste mulige forklaringen på at han både refser og forsvarer Senterpartiets krav, er at det er valgkamp.

Valg 2017: Les alle sakene om valgkampen

Regjeringen kan stille krav til helseforetaket om innholdet i det nye sjukehuset, egentlig på et hvilket som helst tidspunkt, sjøl om det ryddigste ville være ved inngangen til utredningen. Et nikk fra helseministeren kan som kjent være nok.

Dersom Dahl virkelig var så opptatt av en avklaring i spørsmålet om barneavdelingen, kunne han altså stilt krav til sin egen partileder og statsminister Erna Solberg. Det gjorde han ikke da han hadde henne ansikt til ansikt.

Erna Solberg sa på sin side tvert imot at prosessen med den faglige utredningen må få gå sin gang. Vi noterer at Dahl nå er dundrende uenig med henne i det, men Dahls metode inkluderer åpenbart ikke oppgjør med egen statsminister.

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.