I neste uke legger Regjeringen fram sitt forslag til statsbudsjett. Allerede nå varsler både statsminister og finansminister at det vil bli preget av større moderasjon. Etter år med rekordvekst i oljepengebruken, er det på høy tid.

Regjeringen har økt pengebruken med over 20 milliarder i året. Et paradoks er at vi under en finansminister fra Frp har fått en kraftig vekst i offentlig etterspørsel, og har nå en høgere andel offentlig ansatte enn noen annet industriland.

Fortsatt gjenstår det å se hvor sterkt Siv Jensen (Frp) er villig til å kutte. Noe av reduksjonen i oljepengebruken kan hun nok ta igjen i økte skatteinntekter og effektivisering, men det vil nok ikke holde helt i mål.

Når samtidig sektorer som Forsvaret og samferdsel er lovet solide påplussinger, betyr dette at sparekniven må brukes på andre formål. Det er nødvendig med prioriteringer, i den forstand at noe faktisk må prioriteres ned.

Det kan bli en utfordring, slik Stortinget nå er sammensatt og vi har fått en mindretallsregjering uten en avtale i bunn for samarbeidet med de andre borgerlige partiene. Ingenting er lettere for partier i opposisjon enn å kreve mer til sine hjertesaker uten å ha ansvar for å kutte andre steder.

Pilene i norsk økonomi peker omsider rett veg, men vi har fortsatt nok av utfordringer. Det er nok å peke på økningen i antallet eldre og behovet for å få fart i omstillinga av økonomien. Ansvarlighet og langsiktighet er derfor nøkkelord. Skal vi lykkes på lang sikt er det ikke nok at Regjeringen viser moderasjon. Vi trenger også en ansvarlig opposisjon.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!