Planen om å dra ned aktiviteten ved sjukehusene slik at når en kommer til 2021 skal drifta ligge 600 millioner kroner lavere enn i 2015, synes ikke være realiserbar. Det skulle skje med å kutte kostnader på rundt 100 millioner kroner hvert år i perioden fra og med 2016 til og med 2021. Den ambisjonen sprakk allerede på første forsøk i 2016 og sprekker så det suser i 2017.

Realiteten ved utgangen av dette året kan være at foretaket nesten ikke har klart å redusere aktiviteten de to første årene. Da må en for å komme i mål kutte minst 150 millioner kroner hvert år fra neste år til og med 2021. Det virker verken realistisk eller forsvarlig. En oppfatning som også deles av Ernst & Young.

Konsekvensen av at en ikke kommer i mål med kuttene er at økonomien til foretaket ikke har bærekraft til å gjennomføre investeringen på rundt 4,2 milliarder kroner i nytt sjukehus på Hjelset. Styret i helseforetaket bør nå tydelig si fra at dette ikke går uten at en får tilført mer penger. Styret er forpliktet til sørge for at helseforetaket er i stand til å opprettholde en forsvarlig drift og gode sjukehustjenester til innbyggere også i perioden fram til det nye sjukehuset står ferdig. Det tror vi ikke vil være mulig, gitt at en de neste årene skal gjennomføre drastiske kutt for å nå målet om et varig lavere driftsnivå på 600 millioner kroner. Styret bør først som sist starte dialogen med Helse Midt og staten om hvordan dette kan løses.

Saka er at både sjukehuset i Ålesund og Volda har store behov for investeringer i bygningsmassen og i nytt medisinsk utstyr. Bygging av et nytt sjukehus på Hjelset er vedtatt og skal gjennomføres, men det kan ikke skje med at en svelteforer de andre sjukehusene og svekker sjukehustilbudet til innbyggerne i fylket.