På få måneder har kampanjen skapt viktigere resultater og ført til større endringer enn det siste tiårets 8. mars-tog til sammen.

MeToo er en kraftfull bevegelse som har gitt trakasserte kvinner makt til å si fra og sette grenser. Kraften i kampanjen har utvilsomt skapt varige endringer. Det er skapt et «før og etter». Når vi i dag feirer den internasjonale kvinnedagen, må vi likevel minne oss sjøl på at dette ikke er et vunnet slag.

For sjøl om ingenting blir som før, vil det alltid være en fare for at pendelen svinger tilbake, at kraften avtar og oppmerksomheten falmer. Vi må også sørge for at den kulturendringen denne kampanjen er i ferd med å skape, får dypere rotfeste i samfunnet enn den har fått så langt.

Derfor er det all grunn til å markere kvinnedagen med fornyet kraft også i dag. I det øyeblikk vi tror at et slag er vunnet, står vi ofte i umiddelbar fare for å tape. Varige kulturendringer tar gjerne generasjoner, og de trenger stadige påfyll av engasjerte mennesker som er villige til å kjempe.

Vi beveger oss kanskje nærmere et likestilt samfunn, men med langt mindre skritt enn vi ønsker å tro. Og ser vi på kvinnekampen i et større perspektiv, er det store gap som må tettes. I mange samfunn øker undertrykkelsen, og de økonomiske forskjellene er fortsatt enorme. Globalt tjener kvinner 23 prosent mindre enn menn, og 700 millioner færre kvinner enn menn er i lønnet arbeid.