Spørsmålet om politiet skal bære våpen daglig, er for viktig til å bli avgjort med håndsopprekning på politidirektørens møterom – eller i Justisdepartementet for den saks skyld. Til det er dette en endring av politiet med for store samfunnsmessige konsekvenser.

Justisministeren har sendt et forslag om endring av våpeninstruksen på høring. Ifølge forslaget kan vi ende opp med at politiet i ett distrikt bærer våpen, mens kollegaene i nabodistriktet ikke gjør det.Justisministeren mener at det bør være opp til den enkelte politimester å gjøre seg opp en mening om hva som er det beste. Så skal politidirektoratet gjøre sin vurdering av forholdene i distriktet, og avgjøre saken.

Det er ikke unaturlig at spørsmålet om bevæpning evalueres. Kriminalitets- og trusselbildet endrer seg, og da må politiet følge etter. Det kan også være slik at behovet for bevæpning kan være større hovedstaden enn i Hornindal. Det er da også i Oslo vi ser den mest markante økningen i bevæpninger de siste par tiårene.

Men tendensen er den samme over alt. Politiet bærer våpen langt oftere nå enn da dagens våpeninstruks ble innført for et kvart århundre siden. Delvis skyldes det nok et tøffere kriminalitetsbilde som krever at politiet har våpen av hensyn til egen og publikums sikkerhet.

I tillegg er en viktig forklaring at terskelen for bevæpning generelt er blitt senket. En slik senking av terskelen er såkalt framskutt lagring av våpen i patruljebilene. Det har gjort det praktisk lettere å bevæpne en patrulje, selv om det fortsatt er politimesteren som må beslutte det. Mange ønsker nå at terskelen senkes på nytt. Blant annet gikk et klart flertall i Politiets fellesforbunds landsmøte i 2012 inn for å kreve generell bevæpning, til tross for stor skepsis blant medlemmene i før møtet.

Begge regjeringspartiene støtter dette kravet. Høyre har i sitt program sagt at de vil vurdere generell bevæpning. Frp har sagt at de åpner for generell bevæpning i de distriktene som selv ser behov for dette. Dette er også regjeringens politikk.

Motstanden mot at politiet skal bære våpen som en del av sin daglige utrustning er imidlertid også stor. Mange frykter at et væpnet politi både skal føre til flere farlige episoder og skader med våpenbruk, og at publikums følelse av trygghet og tillit til politiet skal svekkes.

Et stort flertall av politimestrene er blant de som er motstandere av generell bevæpning. Her er det også stor motstand mot distriktsvis bevæpning. Politimestrene ser både praktiske og prinsipielle problemer med dette.

Sett i lys av den sterke faglige spliden i denne saken, som også gjenspeiler seg blant forskere, bør økt bevæpning underlegges en grundigere vurdering enn det legges opp til nå. Den samfunnsmessige betydningen av en slik endring av politiet taler også for at saken bør til Stortinget, og ikke avgjøres som en forskriftsendring i departementet slik justisministeren legger opp til nå.