Det er skremmende tall for utbredelsen av narkotika på Sunnmøre som ble offentliggjort i gårsdagens avis. Tallene viser at ungdom, uansett hvor de vokser opp i vårt distrikt, løper en sjanse for selv på et tidspunkt bli eksponert for muligheten til å teste ut narkotika. «Selv om jeg er fra en lite plass som Moltustranda var det lettere for meg å få tak i stoff enn melk etter klokka 21 på kvelden» fortalte Gard Warholm til avisa i går.

Han og Harald Vilnes Holstad sto fram med sine historier om et liv som tunge rusmisbrukere. De hadde også et viktig budskap til foreldre. Følg med på hva barnet ditt driver med.Det er en nyttig påminnelse. For kort tid siden utløste det en voldsom debatt da en professor ved Universitetet i Oslo gikk ut med en kraftig advarsel om ruskulturen blant ungdom på Oslo vest. Han var sjokkert over foreldrenes manglende vilje, og til dels ønske, om å vite hva ungdommen deres faktisk drev med. Miljøet på Oslo vest skiller seg nok noe ut fra landet for øvrig, men det er ingen grunn til at vi ikke skal ta den samme debatten hos oss.

Oversikten vi presenterte over narkotikadommer de siste årene forteller at det er lenge siden narkotika var et storbyfenomen. Narkotika er noe som selges nær deg, hvor enn du bor. Det er tilgjengelig i bygd og by.

For å bekjempe dette fordrer det at foreldre, politi og skole gjør en innsats sammen for å hindre at unge mennesker kommer inn i det rushelvete som Warhol og Holstad beskriver.

Førstelinjen i kampen mot narkotikaproblemet står i hjemmet. Det innebærer blant annet at foreldrene interesserer seg for hva tenåringene driver med. Noen ganger kan det være ubehagelig. Det ubehaget må vi som er foreldre tåle. Det er selvfølgelig ingen garanti for at det virker, det finnes mange historier om foreldres kamp for å holde egne unger unna rusmiljøene, uten at de har lykkes. Men uoppmerksomme foreldre gjør at et hinder er borte. Politiet og skolen er selvfølgelig også svært viktig i denne sammenhengen. Her har nok politiet i de største byene mer erfaring og større ressurser en politiet i distriktskommunene. Tidlig innsats fra politiets side mot ungdom som en frykter kan skli ut er uhyre viktig, viser all forskning på rus. Her er utveksling av erfaring og metoder internt viktig for å styrke den delen av politiet som har mist erfaring med dette.

Så må selvfølgelig politiet og tollmyndigheten fortsette kampen for å ta de som står for innførsel og salg.

Men dessverre er det slik at kampen mot narkotika aldri vil bli vunnet ved at en makter stoppe all innførsel. Kampen for å hindre at unge mennesker rekrutteres inn i dette miljøet må vinnes hver eneste dag.

Politi, skole og det offentlige hjelpeapparatet må gjøre sin del. Men de klarer ikke den jobben om ikke også foreldrene tar sin del av ansvaret.