Det er ingen tvil om at organisasjoner som FN og WHO og også internasjonale hjelpeorganisasjoner har kommet for sent i gang med å bekjempe Ebola-epidemien i Vest-Afrika. Tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan, har nok rett når han sier at krisen ville ha blitt behandlet svært annerledes hvis den for eksempel hadde oppstått i Europa. Først når de første tilfellene av ebolasmitte nådde USA og Europa, ble det reagert med hjelpetiltak. Også USAs president, Barack Obama, innrømmer at kampen mot spredning kom for sent i gang. Det bør være en internasjonal lærdom til neste epidemien kommer. Det er likevel også grunn til å kritisere de afrikanske landene, både de som har mange smittede, og nabolandene. De kunne ha reagert og ytt hjelp tidligere.

EU-lederne sa i forgårs at dette er den mest alvorlige internasjonale helsetrusselen i nyere tid. Det skulle tilsi en betydelig større innsats. Flere land, inkludert Norge sender nå helsepersonell og utstyr og bidrar med penger til kampen mot ebola. Det er avgjørende viktig å begrense utbredelsen til de landene som allerede har mange smittede og mange døde. Hvis en greier å få spredningen under kontroll, vil en også kunne dempe frykten som alltid følger etter slike dødelige epidemier.

To av tre amerikanere frykter en ebola-epidemi i USA, viser en meningsmåling. Eksperter mener at amerikanske myndigheter bare har noen uker på seg for å hindre masseangst. Tilliten til myndighetene er tynnslitt etter at to sjukepleiere ble smittet av en ebolasjuk pasient i Texas. Det gikk bl.a. to dager før de tok på seg beskyttelsesdrakter. Ekspertene sier det er ingen fare for spredning i USA, men en stadig større del av befolkningen tror ikke på dem. Hele 36.000 amerikanere døde av influensa i fjor, men det utløser ikke samme frykten. Logisk sans er ikke det som preger slike hysteriske angstbølger som USA har hatt flere av.

Hadde en slik epidemi oppstått i et europeisk land med stor flyplass og mye trafikk i alle himmelretninger, kunne spredningen ha kommet mye raskere ut av kontroll. Det er derfor viktig at helsemyndighetene forbereder seg og bygger ut smittevernberedskapen.