En ti år gamle gutt i Oslo døde trolig av sult i august i år. Moren er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge. Samtidig som dødsfallet etterforskes, vil Oslo-politiet undersøke om noen har brutt plikten til å avverge en straffbar handling. Kunne skole, barnevern eller andre instanser gjort noe for å hindre tragedien? Dermed vekker de til live en sovende paragraf i straffeloven, som ingen hittil er blitt dømt for.

I paragraf 139 står følgende: «Med bot eller fengsel inntil 1 år straffes den som unnlater å anmelde til politiet, eller på annen måte å søke å avverge, en straffbar handlingen eller følgende av den, på et tidspunkt da dette fortsatt er mulig og det framstår som sikkert eller mest sannsynlig at handlingen vil bli eller er begått. Avvergingsplikten gjelder uten hensyn til taushetsplikt.»

Vi har lett for å tro at vold mot barn er noe som skjer andre steder i landet. Ikke her hos oss. Men slik er det dessverre ikke. Ved Statens barnehus i Ålesund har nesten 150 barn fortalt om mishandling og overgrep. Det er rystende å lese hva barn i vårt lokalmiljø utsettes for.

I en artikkelserie som starta på lørdag, setter Sunnmørsposten søkelys på vold mot barn. God informasjon og åpenhet er viktig for å kunne gjøre noe med dette samfunnsproblemet. Foreldre som mishandler kan selv ha behov for hjelp, og ved å sette inn hjelpetiltak tidlig kan situasjonen bedres for hele familien. Det handler om å bryte en destruktiv sirkel. Barn som utsettes for vold, dukker oftere opp i voldsstatistikken som voksne. Derfor er det behov for gode lokalsamfunn hvor folk bryr seg om hverandre.

Torsdag i forrige uke presenterte regjeringen en tverrfaglig tiltaksplan for å forebygge vold mot barn. Den lister opp 43 konkrete tiltak som tre ulike departement har forpliktet seg til å følge opp. Det handler om alt fra forebyggende kommunale tiltak til bedre oppfølging av foreldre som er fratatt omsorgen for sine barn.

Det skal også settes ned en ekspertgruppe som skal analysere et utvalg saker der barn og unge har vært utsatt for overgrep, for å avdekke svikt og utfordringer i det offentlige tjenesteapparatet. Et forhold som det haster å gjøre noe med, er å få ned ventetida på dommeravhør av barn. Derfor er det viktig at planen blir mer enn fagre ord, men følges opp med praktisk handling.

For at barn skal få hjelp, er det avgjørende at noen ser dem og sier ifra. Ved å vekke til live den sovende paragrafen om avvergingsplikt, kan flere bli klar over at de har et ansvar. Det er rett og slett straffbart å ikke si ifra når du tror at barn er utsatt for mishandling.

I dagens avis kan vi fortelle at sjukehuset i Ålesund har forandret sine rutiner for å avdekke vold mot barn. Det er positivt, og kan inspirere andre institusjoner til å gå gjennom sine rutiner. Målet er å berge flere barn fra omsorgssvikt og mishandling.