En ufattelig tragedie. I går ble over 100 elever og lærere drept i et angrep på en militærstyrt skole i Peshawar, nordvest i Pakistan. Omtrent like mange ble alvorlig skadet. Noen elever hadde eksamen, andre vanlig undervisning da terroristene stormet inn og utførte massakren. Øyenvitner forteller om barn som ble skutt, en etter en. Barna var et lett tilgjengelig mål for en terrororganisasjon som ikke skyr noen midler. Terrorgruppa Tehrik-e-Taliban i Pakistan har tatt på seg ansvaret. De hevder massakren er hevn for hærens krigføring i stammeområdene tett opp mot grensene til Afghanistan. En ynkelig forklaring på en ondskapsfull, feig og avskyelig handling.

Dessverre er ikke angrep på skoler i Pakistan noe uvanlig. Røde Kors forteller om 400 skoler som er angrepet de to siste åra. I går ga begge fredsprisvinnerne, Malala Yousafzai og Peshawar Satyarthi, uttrykk for sin sorg og fortvilelse. Bare få dager etter at fredsprisen til støtte for barns rett til utdanning ble feiret, blir skolebarn kaldblodig henrettet. En ny påminning om at den fredelige kampen må føres videre.

Talibans terrorvelde har bidratt til å gjøre Pakistan til et av de mest voldelige landa i verden. Tusenvis av mennesker er drept og skadet i terroraksjoner de siste åra. Frykt og drap fører til at lokalsamfunn lammes og næringslivet stagnerer på grunn av utpressing. Barn er redde for å gå på skolen. Taliban misliker sterkt at barn skaffer seg kunnskap, fordi de skal holdes nede i uvitenhet. Skolejenta Malala var en av dem som skulle tvinges til taushet, da hun ble truffet av en kule for to år siden. Terroristene oppnådde å skape verdens sterkeste stemme for barns rett til skolegang.

Direktør for Fredsforskingsinstituttet i Oslo, Kristian Berg Harpviken som er ekspert på Afghanistan og Pakistan, sier til Aftenposten at ubehagelig mange i Pakistan har sympati for Taliban politisk. Denne typen angrep kan få flere til å våkne og se Talibans virkelige ansikt, og vende dem ryggen. Det går an å håpe at dette blir konsekvensen av gårsdagens angrep. At terroristene oppnår det motsatte av det som var hensikten.

Hatets ideologi framstår i ulike forkledninger, og kommer til uttrykk på mange måter. For ofrene som rammes er det like ille om drapene utføres av en fascist i Norge eller en islamist i Pakistan. Hat og vold kan ikke bekjempes med mer hat og vold. Men med respekt for menneskets verdi, med toleranse, sosial rettferdighet og kunnskap.

Derfor er de to fredsprisvinnerne fra India og Pakistan forbilder for en hel verden. De gir ikke opp, selv om oppgaven virker umulig. De kjemper med fredelige midler for barns rett til utdanning og et verdig liv. For fred og frihet. For likeverd og rettferdighet. Og for at terroristene aldri skal vinne.