Verdens finansmarkeder skjelver i skyggen av Kina. Håpet om at 2015 skulle bli året da verdensøkonomien endelig kom til hektene, henger i en stadig tynnere tråd. Det er dårlig nytt for regjeringens budsjettsnekkere.

I dag samler Erna Solberg laget før siste etappe i høstens budsjettløp. Dagens budsjettkonferanse er de ulike statsrådenes siste mulighet til å komme seg fram i budsjettfeltet før den siste spurten legges inn.

KAN DU LOVE? Still spørsmål til politikerne i DIN kommune

Budsjettarbeid i en valgkamp er i seg sjøl utfordrende. Da skal godbitene porsjoneres ut til fagstatsråder på velgerjakt. Et vaklende «Midtens rike» gjør ikke dette noe enklere. Før budsjettet legges fram ei uke ut i oktober, kan dagens økonomiske kart være helt forandret. Finansministeren bør forberede seg på ruskevær.

Mange klamrer seg til håpet om at det verste er over etter en turbulent uke som endte i et globalt børsfall mandag. Det betyr ikke at verdensøkonomien friskmeldes og kan kaste krykkene.

Kinas vekst er på veg ned. Det er varslet og ventet. En tosifret vekst skulle stabiliseres på rundt sju prosent. Rapporter i slutten av forrige uke antyder at den kan bli mye lavere. Samtidig er det økende skepsis til de offisielle tallene og uro rundt landets nye valutapolitikk.

Uro rundt verdens nest største økonomi skaper bølger som også når de mest skjermede bukter. Norsk økonomi er særlig sårbar. Vi levde greit gjennom finanskrisen med et Kina i sterk vekst med et stort behov for olje. Når lokomotivet må slakke på gassen, vil det svi for oss.

Valget står mellom omstilling eller kutt som rammer både privat og offentlige velferd. De siste dagenes drama har forsterket omstillingsbehovet, og det er nødvendig med tiltak som gjør at vi omstiller kjappere.

Samtidig må vi lindre den akutte smerten og hindre en bratt økning i arbeidsledigheten. Skattekutt og investeringer i infrastruktur, forskning og kompetanse er en langsomvirkende medisin som ble foreskrevet da oljeprisen fortsatt var høy og vi skulle bekjempe en voksende todeling i norsk økonomi.

Nå trenger norsk økonomi en resept på sterkere medisiner. Denne resepten bør Erna Solberg og Siv Jensen ha i baklomma i det fortsettende budsjettarbeidet. På den bør det stå økte investeringer og bransjeretta tiltak.