10. oktober er Verdensdagen for psykisk helse. Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at psykiske lidelser vil være den viktigste årsaken til sykdomsbelastning i vestlige land i 2020. Også i Norge utgjør psykiske plager og lidelser en stor helse- og samfunnsutfordring. Dette gjenspeiles ikke i ressursbruken. Senterpartiet har foreslått en 5-årig kommunal opptrappingsplan for psykisk helse, finansiert gjennom øremerkede midler.

Helse- og omsorgsministeren hevder at den gylne regel om at det skal være høgere vekst innen psykisk helsevern enn i somatikk, gjelder. Helsedirektoratets tall viser at viljeserklæringen ikke har lyktes. Regjeringen kommer ikke unna reell politisk satsing med nye friske penger om kvalitet og omfanget på det psykiske helsearbeidet skal øke.

SINTEFs rapporter viser at antall årsverk i kommunalt psykisk helsearbeid fortsatt ligger omtrent på samme nivå som ved utgangen av Opptrappingsplanen for psykisk helse i 2008.

Fordi befolkningen vokser så betyr det at stadig færre årsverk per innbygger går til psykisk helsearbeid i kommunene.

Utviklingen i spesialisthelsetjenesten går mot kortere døgnopphold, sterk økning i poliklinisk behandling og mer ambulant virksomhet. Det betyr at pasienter skrives raskere ut, uten at bostedskommunene samla sett bruker flere årsverk til kommunalt, psykisk helsearbeid. Det er viktig at nedbyggingen av sengekapasiteten i spesialisthelsetjenesten nå stoppes, i alle fall inntil kommunene har fått styrket sitt tilbud. Et styrket psykisk helsearbeid i kommunene vil svare seg samfunnsøkonomisk og gi mange mennesker i Norge økt livskvalitet.

KIRSTI TOPPE

Stortingsrepresentant, Sp