Ålesund og Sunnmøre Turistforening kaller turene krevende på sine nettsider. De sier også at turen passer for barn. Leder for Sunnmøre Alpine Redningsgruppe, Jan-Gunnar Hole, mener derimot at turen må kalles risikoeksponert. «Medan eg stod på toppen av Slogen såg eg to personar som hald på å ramle ned. Det var på nippet før det gjekk gale. Mange var nervøse og nokre skalv i redsel når dei var på veg ned frå toppen» sier han til NRK.

En lokal bonde sa en gang at han kunne fått med seg en ku opp på toppen. Det var kanskje en overdrivelse. Men går en riktig vei er turen verken vanskelig eller eksponert. Derimot, om det er vått og glatt, ikke minst om det skulle være snø er det svaberg i topp-partiet som en lett kan gli på. En faller nok ikke utfor stupet, men et beinbrudd kan en nok risikere. Går en feil kan turen lett bli eksponert.

Legge til rette

Løsningen er ikke å diskutere om turen skal være krevende eller eksponert. Det er å tilrettelegge. Tydelig merking vil være til hjelp. Det bør også legges ut kjetting over svabergene slik at en har noe å holde seg i. Da er en sikker, også om forholdene ikke er de beste.

I Norge har det vært helligbrøde å foreslå tilrettelegging i fjellet. I andre land, som har lengre tradisjoner for fjellturisme enn oss, er dette derimot vanlig. Her finner vi god merking, tydelig skilting av alternativene og sikring av utsatte partier. På noen ruter kan en også finne trapper, stiger og hengebroer.

Heldigvis ser det ut til at vi er i ferd med å kvitte oss med de mest puritanske holdningene her hjemme. «Ingen inngrep-ideen» slår sprekker når vi lar sherpaer bygge steintrapper på de mest brukte stiene. På noen turer, som på Romsdalseggen, har en også satt opp sikring. Neste skritt må være å sikre rutene til alle de mest populære toppene.

Da trenger vi ikke lenger diskutere om turen til Slogen er risikoeksponert. For de som vil oppleve fjell uten inngrep vil det fortsatt være mange muligheter. Selv om vi sikrer alle de mest populære fjellturene, vil dette bare utgjøre en forsvinnende liten andel av alle fjell her på Nordvestlandet.

Kai A. Olsenturbokforfatter