Det har vært ganske mye skriverier i avisen om saken, men stort sett har det vært ungdom/studenter og utelivs-bransjen som har tatt ordet og argumentert for at skjenketidspunktet bør opprettholdes til klokka 03.00.

Parallelt med denne diskusjonen har det også vært en livlig diskusjon rundt aktivisering av byrommene og hva vi kan gjøre for å skape et mer levende bysentrum hvor folk bor og ikke bare oppholder seg på kveldstid, men også utover ettermiddagen og tidlig kveld. Dette har vært en spennende diskusjon med spreke forsøksordninger som åpner for nye tanker og muligheter.

Et viktig argument i denne sammenhengen er at det må bo flere folk i byen, alle slags grupper inkludert barnefamilier. Diskusjon om mer liv i bysentrum og en bedre aktivisering av byrommene vil absolutt være med på å stimulere til at flere kan tenke seg å bo i sentrum, mens diskusjonen rundt skjenkeløyver og skjenketidspunkt derimot fort kan komme i konflikt med bomiljøet. Stengetid klokka 03.00 har ført til at folk kommer senere til byen fordi de sitter hjemme på vorspiel og drikker, drikker mindre på utestedene og bråker senere nattestid i gatene. Beboere og næringsdrivende i Apotekergata har tidligere i vinter stukket hodet fram og stilt spørsmålstegn med hvordan politikerne tilrettelegger for at utested og bolig skal kunne leve og trives side om side i byen. Den diskusjonen er ikke viktig bare for vår gate, men for hele bysentrum.

Parallelt med utvidede skjenketider har det også vært en dreining mot at flere og flere utesteder etablerer seg på fortau og plasser med uteservering. Moderne varmelamper og store parasoller av ymse slag har utfordret værgudene og utvidet mulighetene i det offentlige rommet. Dette er kjempeflott og har absolutt hatt positive ringvirkninger. Men det finnes et MEN. Ulikt andre byer jeg kjenner til har man i Ålesund lov å servere ute like lenge som serveringsstedet er tillatt å holde åpent. I Oslo som de fleste vil hevde er en by med et variert og spennende uteliv er det ikke lov å servere mat eller drikke utendørs etter kl 23.00 innenfor Ring 1. Det vil si at i hele sentrum, på Grünerlokka og i de øvrige sentrumsnære områdene hvor det er tett med utsted og boliger må man trekke inn dersom man vil fortsette å nyte alkohol på et serveringssted. Dette gjelder også for sommerhalvåret.

Ålesund er en by med mye vann og trange gateløp der all lyd forsterkes. Vi som bor i byen ønsker alle velkommen, men vi ønsker ikke å måtte være med på festen tre til fire dager i uka til klokka 03.00 om natten. Det er en kjent sak at jo større alkoholkonsumet blir og dess senere det blir på natta, jo mer har folk glemt at det finnes noen som prøver å få sove i i de samme gatene.

Kommunen og gårdeiere ønsker å fortette med boliger i ledige kontorlokaler i sentrum. Dette er en flott ide, men det vil også være med på å forsterke at en slik interessekonflikt kan oppstå mange steder rundt om i sentrum. Vi ønsker at kommunen og politikerne i større grad tar inn over seg den mulige interessekonflikten som ligger i å skape gode bomiljø samtidig som man skal legge til rette for et velfungerende uteliv.

Vi støtter forslaget om å stenge klokka to, og tror at det kan være med på å få folk til å gå tidligere ut. Det vil også være med på å styrke at det blir liv i byen over et større tidsrom og ikke bare sent på natten når beboerne ønsker å sove. Politikerne bør også debattere hvor sent det skal være tillatt å servere ute og om man kan legge til rette for en mer differensiert struktur på utelivsbransjen, der åpningstider og type virksomhet er best mulig tilpasset de øvrige interessene i nærmiljøet omkring.

På vegne av:

Apotekergata 1-3: Hotell Bryggen v/General Management Camilla Espeseth

Apotekergata 5: Hotel Brosundet  v/Hotelldirektør Christel Furnes

Apotekergata 7: Sameiet Spjelkavikbua v/ styreleder Kjell Oscar Pettersen

Apotekergata 10 v/Christoffer Wennersberg

Apotekergata 8 v/Tone Dalen

Apotekergata 6 og 4: Sverre Eidsvik Eiendom AS v/Solveig Eidsvik