Artikkelforfatter Kjell Olav Maldum er adm.dir. i Infinitum, som driver panteordningen for gjenvinnbar drikkevareemballasje i aluminium, stål og plast i Norge.

Det er minst to gode grunner til at vi bør beholde og effektivisere dagens systemer for avfallshåndtering. For det første unngår vi forsøpling. For det andre sparer vi miljøet ved å utnytte materialer vi allerede har lagt masse ressurser i å produsere; ressurser som olje, strøm og transport.

Sistnevnte effekt av avfallshåndtering har blitt kritisert fra flere hold. I innlegget «Myter om gjenvinning» i Sunnmørsposten, skiver Odd Helland at dagens avfallshåndtering gjør lite for miljøet. De som kildesorterer lever på en livsløgn som lurer oss til å tro at vi er miljøvennlige, mener han. Et av argumentene hans er at en flytur tur retur Oslo/Trondheim gir like mye utslag i CO2-utslipp som å kildesortere plasten til en vanlig husholdning gjennom et helt liv.

Det er store svakheter med argumentasjonen. Fakta stemmer ikke, og det bidrar til å hemme folks bidrag og engasjement til miljøforbedring.

Materialer får nytt liv

La meg bruke pantesystemet som eksempel. For hver flaske du panter, sparer du miljøet for 0,17 kilo CO2. For aluminiumbokser er tallet 0,15 kilo. Da har vi tatt hensyn til at flasker og bokser som havner i restavfallet blir energiutnyttet i fjernvarmeanleggene, og at mange av boksene i restavfallet blir gjenvunnet som aluminium. Når nordmenn hvert år panter mer enn en milliard plastflasker og aluminiumbokser, blir miljøgevinsten betydelig. Til sammen tilsvarer det 1,4 millioner flyreiser tur retur Oslo/Trondheim.

Vi lager nye flasker av materialet vi samler inn. Når 80 prosent av plasten blir til nye flasker, sparer vi 140 kg CO2 per 1000 liter flasker – i forhold til om emballasjen gikk i restavfallet som brennes og energigjenvinnes. I dag slipper vi ut kun 1,5 kilo CO2 per 1000 liter flasker vi samler inn. Det er utslipp fra all transport, sortering, produksjon og drift av panteautomatene. 1,5 kilo CO2 i kostnad og 140 kilo CO2 i gevinst – et godt miljøregnskap.

Sagt på en annen måte, hvis du betaler meg 1,50 kroner får du 140 kroner tilbake. Det er en god handel. Det koster mer ressurser i form av energi og CO2-utslipp å produsere nye materialer, enn å gjenvinne allerede produserte materialer. Naturlig nok. Når vi gjenvinner materialer får det nytt liv.

Pantesystemet er spesielt effektivt. Blant annet fordi folk tar med seg pant når de likevel skal i butikken, og fordi vi i transport av pant til sorteringsanlegg benytter allerede eksisterende transport. Systemet er ikke direkte sammenlignbart med kildesortering av plast i vanlig avfall som Helland trekker fram. Det er imidlertid ingen tvil om at plastinnsamling også gjennom de ulike gjenvinningsordningene gagner miljøet i betydelig større grad enn Helland gir inntrykk av.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

Flere tanker i hodet

Helland skriver også at man like gjerne kan sende metallet sammen med restavfallet til forbrenning, i stedet for å sortere det i forkant. Det er riktig at noe metall også gjenvinnes når det er kastet i søpla, men kvaliteten på metallet forringes. Av pantbare aluminiumbokser som havner i restavfallet, blir bare 6 prosent av boksene sortert ut og gjenvunnet som høyverdig aluminium. Resten går i forbrenningsovnen. Der blir 59 prosent av boksene til aluminium i bunnslagget som også gjenvinnes, men med lavere kvalitet. De kan derfor ikke anvendes til samme høyverdige produkter. Resultater er at vi blir nødt til å produsere nytt.

Les flere innlegg på smp.no!

Avfallshåndtering er et positivt regnskap for miljøet. Vi får mer energibesparelse igjen for tiltaket, enn vi bruker på å gjennomføre det. Samtidig er det klart at avfallshåndtering aleine ikke kan løse miljøutfordringene vi står overfor. Vi må imidlertid klare å ha flere tanker i hodet samtidig. Vi kan jobbe for å redusere utslippene fra transportsektoren samtidig som vi kildesorterer. Lykkes vi med det, får vi en dobbel effekt. Mislykkes vi, er det tap-tap. Det viktigste er at vi gjør alt vi kan for å komme miljøutfordringene til livs. Da trenger vi flere positive miljøregnskap, ikke færre.

Kjell Olav MaldumAdm.dir., Infinitum

Artikkelforfatter er adm.dir. i Infinitum, som driver panteordningen for gjenvinnbar drikkevareemballasje i aluminium, stål og plast i Norge.

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.