Fremskrittspartiet har starta en tidlig vårrydding i medlemsregisteret. Fylkesleder Frank Sve og fylkesstyret har sendt to bystyrerepresentanter i Kristiansund på dør. Tilsvarende sjau har det denne uka vært også i Aust-Agder Frp.

Sjølsagt må det være opp til hvert enkelt parti hvor hardt de vil svinge partipisken for å holde rekkene samla. Alle partier har sine eksklusjonsparagrafer som kan brukes mot medlemmer som enten bryter med sentrale punkter i partiprogrammet eller som på annen måte skader partiet.

I partiprogrammet får ikke akkurat fylkeskommunene noen hedersplass, for å si det forsiktig. Fremskrittspartiet er tilhenger av å bli kvitt dette forvaltningsnivået og fordele oppgavene på stat og kommuner. Det samme er Høyre.

Tross dette har de to partiene i regjering sjøsatt region-reformen der lokalpolitikerne nettopp har blitt oppfordret til å ta en prat over gjerdet til naboen, og gjerne rive det. Noen gjerder må vekk om ambisjonen om ti regioner skal nås. Så har Frp i Møre og Romsdal vedtatt at de vil ha fylkesgrensene her som i dag. Tilsvarende er også Frp i Aust-Agder imot å endre sine fylkesgrenser. Men det er strid. I Kristiansund har to bystyrerepresentanter støttet flertallet i bystyret, og ønsker overgang til Trøndelag. I Aust-Agder har tre i fylkestinget støttet forslaget om fusjon med Vest-Agder.

Skrev «friskt leserbrev»: Lokalpolitikere utestengt fra Frp i Kristiansund

Man kan godt hevde at dette ikke har vært kloke avgjørelser, men ingen av dem har brutt med partiets program. De har bare tatt stilling i en sak som deres egen regjering har bedt dem ta stilling til. Det snarere fylkespartiene som har trosset intensjonen i regjeringens reform. Om det ikke ligger mer i disse sakene enn akkurat det, er det et tynt grunnlag å inndra partiboka på. Skal lokalpolitikere møte i sine kommuner med bundet mandat i alle saker, vil det gå dårlig med både lokal- og partidemokratiet.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!