Fem ledere fra Unge Høyre på Vestlandet står sammen om et innlegg i Sunnmørsposten 17.2 der de hevder at formuesskatten knuser Vestlandets arbeidsplasser. Det er en alvorlig påstand. De skriver spesifikt at Eide Maritim Service i Kvinnherad gikk konkurs fordi de betalte formuesskatt.

Dette er en grov overforenkling, og påstanden bør ikke få stå uimotsagt. Ifølge BTs omtale av konkursen var kravene i boet mer enn 1000 ganger større enn det eieren hadde betalt i formuesskatt året før. Det som felte selskapet var den kraftige nedgangen i oljemarkedet. For å skape vekst på Vestlandet trenger vi kunnskapsbasert politikkutvikling. De unge politikerne skylder derfor velgerne en forklaring på hvorfor lettelser i formuesskatten er bedre næringspolitikk enn lettelser i andre skatter.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

Et mye brukt argument mot formuesskatten er at den rammer eiere uavhengig av bedriftens overskudd. Det samme gjelder arbeidsgiveravgiften. Hvorfor er det formuesskatten som hindrer investeringer og driver bedrifter til konkurs når arbeidsgiveravgiften belaster en gjennomsnittsbedrift mer?

Heldigvis er Eide Marine Services i Kvinnherad refinansiert, og mange arbeidsplasser er reddet. Det er vanskelig å se at formuesskatten kan ha vært noe hinder i denne prosessen. De som skyter inn ny egenkapital i en unotert bedrift får ikke økt formuesskatt. Vanligvis vil de faktisk spare formuesskatt. Det skjer når formue flyttes fra bank, obligasjoner eller børs hvor verdiene skattlegges fullt ut, til aksjekapital i en unotert bedrift hvor driftsmidler typisk har lav ligningsverdi.

Reduksjon i formuesskatten er først og fremst en gavepakke til de eierne som har minst problemer med å finansiere nye prosjekter. Unge Høyre har sett seg blind på én skatt uten å forstå helheten.

Jarle MøenProfessor ved Senter for Skatteforskning på NHH

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.