Sunnmørsposten har lørdag 4. mars et oppslag om valg av skriftspråk i den nye Ålesund kommune. De har intervjuet lederen i Noregs Mållag, Magne Aasbrenn, som deltok på årsmøtet i Sunnmøre Mållag lørdag.

Sitat: ”Det er heilt naturleg at nye Ålesund kommune nyttar nynorsk som administrasjonsspråk, fordi alle dei andre kommunane som er med i samanslåinga er nynorskkommunar”. ”Her snakkar vi om å vise respekt for ein kulturell samanheng. Ålesund er den største byen på Sunnmøre, og i eit fylke som nett har vedteke nynorsk administrasjonsmål, er det sentralt at ein så viktig by i det nynorske kjerneområdet i fylket også er ein nynorskby. Det handlar om å vise respekt overfor dei mindre kommunane”

Hvorfor kan vi ikke da bare fortsette som i dag, og være språknøytral? Hvorfor skal vi påtvinges nynorsk? Jeg er personlig vokst opp med nynorsk i Haram kommune, men i dag snakker og skriver jeg bare bokmål. Jeg er bystyrerepresentant og nestleder i kontrollkomiteen. For meg personlig blir dette faktisk et stort problem. Du undres kanskje på hvordan? Jeg skal forklare; Jeg har fått en skade etter et grovt overfall. Denne skaden gjør at jeg har store konsentrasjonsvansker, og gjør det svært vanskelig for meg å lese både dialekter og nynorsk. Som et eksempel fikk jeg utdelt Kontrollutvalgsboken på nynorsk. Jeg måtte gi opp å lese den etter 5–6 sider.

Neppe, men det kunne kanskje vært en idé å foreta en høring om dette, slik at de som er berørt får en mulighet til å uttale seg før man durer fram som et babelsk godstog?!

Terje Storm Unhjem Ålesund Fremskrittsparti

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.