Jeg har den største respekt for Arnt-Ove Tenfjord, derfor er jeg litt overrasket at han i sitt innlegg i denne avis den 27. mars tillegger meg tanker jeg ikke har. Det er selvfølgelig et kommunikasjonsknep, for å dreie debatten i ønsket retning. Men hvorfor har den språk- og retorikkmektige Tenfjord behov for å gjøre dette?

Ellers noterer jeg at Tenfjord i denne debatten bruker store ord og metaforer, som «annektering» og «Gallia mot Romerriket».

Igjen spør jeg meg, hvorfor har Tenfjord behov for å bruke så store og voldsomme ord?

Som jeg har tidligere skrevet, hva Haram bestemmer er opp til dem, det har undertegnede intet ved. Det jeg setter spørsmålstegn ved er det prinsipielle. For meg fremstår det som om at flertallet i kommunestyret har bevisst unngått å gjøre en god og grundig jobb. I stedet har man gjennomført en folkeavstemning med så mange alternativ at den kan tolkes i alle retninger – som det nå gjøres.

Både i Sula og Giske hadde man gode demokratiske prosesser, hvor folkeflertallet kom godt fram. Der har kommunestyrene gjort en god jobb, og det er ikke tvil om hva innbyggerne mener. I Haram er ikke det tilfellet.

Sett fra sidelinjen virker det som om flertallet i kommunestyret der har bevisst sabotert en god demokratisk prosess for å fremme sitt eget syn, og levd i håpet om at det ville holde.

Det store mindretallet i Haram kommunestyre ønsket derimot å gjøre ytterligere sonderinger hos innbyggerne, for å gardere seg for at det man bestemte var i tråd med folkeviljen. Hvorfor ville ikke Tenfjord og flertallet i Haram kommunestyre også gjøre det, hvis folkestyret – som de nå påberoper seg å representere – er så viktig?

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

Dette henger ikke på greip, og resultatet er nå at alle tolker en folkeavstemning med minimalt oppmøte til sin egen fordel. Når folkestyret har sviktet så totalt i Haram som det nå har gjort, er det forståelig at de demokratiske nivåene over tar grep og Stortinget avgjør saka. Det er slik prosessene fungerer i et demokrati.

En høster som man sår, men det ønsker ikke Tenfjord å debattere eller ta ansvar for.

I stedet springer han rundt og hausser opp stemmingen med store ord og virkemidler, for best mulig å dekke over det faktum at tvangssammenslåingen av Haram i det store og hele er sjølforskyldt.

Pål Aarsæther Kommunestyrerepresentant Skodje Høgre

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.