Riksantikvarens bystrategi 2017-2020: Riksantikvar Jørn Holmes oppsiktsvekkende (radikale) snuoperasjon. Riksantikvaren ønsker en skjerpet bevaringspraksis i de viktigste historiske byområdene. Derfor vil Riksantikvaren ha mer tilpasning og mindre kontrast i historiske miljøer. Det skal også bli færre murklosser med flate tak i historiske bymiljøer.

Riksantikvaren har framhevet utbyggingen i småbyen Stathelle som et skrekkeksempel, men det er atskillig mer alvorlig at kulturminnet Skansekaia i Ålesund er blitt rasert. Bakteppet: «Ålesund med sin unike posisjon nasjonalt og internasjonalt vil ta skade av en utbygging som beskrevet i alternativene A-D i konsekvensutredningen. Den visuelle kontakten mellom by og sjø svekkes, noe som også vil gi konsekvenser for reisende med passasjerskipene som kommer til å anløpe dette stedet i byen. Skansekaiautbyggingen vil oppleves som påtrengende og forstyrrende i store deler av byens åpne, offentlige rom. Gløttet inn mot byen må også utvides sterkt, i så stor grad at mellombygget vist i alternativ D må helt vekk». (Riksantikvaren, 17.06.2011)

Basert på Riksantikvarens nye retningslinjer for historiske bymiljø, har nå riksantikvar Jørn Jørn Holme mer eller mindre lagt seg flat, og har indirekte «innrømmet» at Skansekaia-utbyggingen var uheldig, eller….?

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

Stathelle: Brotorvet senter er oppført ved den eldre trehusbebyggelsen. Dette er ifølge Riksantikvaren ett av skrekkeksemplene på hvordan ny bygningsmasse slår knockout på bevaringsverdig bebyggelse.

Skansekaia: De tre glassifiserte «monsterbyggene» (flate tak) radbrekker jugendbyens særpreg. Bygningsmassen slår knockout på den bevaringsverdige bebyggelse – Pakkhuset, Mellageret og Tollboden.

Arkitektonisk uttrykk: «Vi har vært opptatt av å integrere prosjektet i den øvrige bystrukturen, og få det til å samspille med bygningen som lå der fra før. Vi ønsket å beholde kontakten mellom indre havn og Valderhaugfjorden med åpne gløtt mellom de tre byggene» (Sivilarkitekt Thor Slyngstad, 16.11.2016)

Dagfinn LeiraÅlesund

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.