Klimabom Forfatteren av innlegget mener at resirkulering av matavfall vil gi mer klimautslipp totalt sett, samtidig som husstandene får en dårligere og dyrere renovasjonsordning.
(Foto: Bjørn Vatne)

Klimabom Forfatteren av innlegget mener at resirkulering av matavfall vil gi mer klimautslipp totalt sett, samtidig som husstandene får en dårligere og dyrere renovasjonsordning. Foto: Bjørn Vatne

Matavfall, enda en gang

I EU landene blir fortsatt størstedelen av avfallet deponert. Matavfall er den delen av avfallet som i et deponi først brytes ned til klimagassen metan.

EU har av klimamessige årsaker krevd utsortering av en prosentandel matavfall for å redusere utslippene av metan fra deponiene.

Det er i EU ikke lov å deponere utsortert matavfall. Utsortert matavfall må omdannes til CO2 enten ved direkte forbrenning/energigjenvinning, som biogass eller ved kompostering.

I Norge tok myndighetene i bruk strengere virkemidler enn EU for å få ned metanutslippene. Først kom det forbud mot deponering av husholdningsavfall som inneholdt matavfall. Deretter kom det forbud mot deponering av alt organisk avfall. I Norge blir det i dag ikke deponert våt- eller tørrorganisk avfall, det er derfor merkelig at EU krav om utsortering av matavfall for å hindre metangass utslipp i deponiene skal gjøres gjeldende i Norge.


Leserinnlegg om renovasjon:

«Savner svar fra ÅRIM»

  
Skal vi kildesortere matavfallet for å transportere det til energigjenvinningsanlegget på Grautneset der det kan blandes inn i restavfallet for å bli brent?

Østfoldforskning har beregnet at en ved å overføre ett tonn vått matavfall fra energi gjenvinning slik en har det på Grautneset til biogassdrivstoff så vil en i Norge redusere CO2 utslippene med 50 Kg. Det en glemmer å ta inn i regnestykket er at energiproduksjonen ved forbrenningsanlegget minker og at Norge får 600 kilowattimer mindre å eksportere eksempelvis til Tyskland som må brenne 135 kg kull ekstra.

Resultatet blir 50 kg mindre CO2 utslipp i Norge og 450 kg mer CO2 utslipp i Tyskland. For meg er det nesten uforståelig at politikerne som styrer ÅRIM, ønsker å innføre en dårligere og dyrere renovasjon med kildesortering av matavfall som til og med øker verdens CO2 utslipp. Produksjon av mat ved husdyrhold gir store utslipp av metan og CO2 til atmosfæren. Vi som EU bør heller arbeide for å redusere matsvinnet i stedet for å innføre kostbare ordninger som øker CO2 utslippene.

Spørreundersøkelse om sortering av matavfall:

Flertallet er positive

De som har sortert matavfall før, er også mest positive til den nye ordninga, i følge spørreundersøkelsen gjort av Årim.

Leserinnlegg om renovasjon:

«Det er vanskelig å se at en kan levere samme avfall til gjenvinning to ganger»

Ålesund kommune hadde på 70-tallet store vansker med å få plassert sitt husholdningsavfall. Omsider fikk kommunen gjort et vedtak om å bygge et forbrenningsanlegg i egen regi.


Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil

Mer å lese på Sunnmørsposten:
 
Leses nå
 

Forsiden nå:

Krisen i AaFK:

AaFK svarer på kritikken

– Er handlekraft det samme som å sparke treneren?

Daglig leder Geir S. Vik i AaFK stiller spørsmålet som reaksjon på sportsleder Helge Skuseths kommentar om situasjonen som Aalesunds FK har kommet i etter elleve kamper uten seier.

Kan det skje igjen?

Dette er overlevelsesgaven som reddet AaFK fra nedrykk i fjor

Høsten 2016 sikret AaFK seg 22 av 24 poeng på åtte strake kamper etter Arild Traa sin overlevelsesgave ”Kampen for å overleve” til fotballklubben i sitt hjerte, Aalesunds Fotballklubb. 

Debatt i Sunnmørsposten

Årim får kritikk for sortering av matavfall:

- Dette er direkte feil, svarer Årim

- Det er uheldig at «ekspertar» forsøker å etablere sanningar basert på feil faktagrunnlag, seier dagleg leiar Øystein Peder Solevåg i Årim i ein kronikk sendt til Sunnmørsposten.

Derfor innfører Årim sortering av matavfall

«Alt du sorterer blir til noko nytt»

No innfører Årim ny kjeldesorteringsløysing. Innbyggjarane i Giske er først ut. Hensikta er å utnytte ressursane i avfallet best mogleg.