«Vestlending» er et begrep tilbake til 1700-tallet. Vestlandet består av fire fylker. De fire har eierskapet! Punktum.

Jeg har alltid hatt en sterk identitetsfølelse til det vakre og sterke begrepet «vestlending». Ordet er til å bli rørt av. Jeg er født og oppvokst i Bergen. Jeg har hatt skole- og studieår i nærmere 10 år i Oslo. Jeg har bodd storparten av livet mitt i Stavanger. Jeg var vestlending i Bergen, i Oslo og i Stavanger. En regionreform skal ikke ta fra meg og alle andre i Rogaland og Møre og Romsdal tilknytningen til Vestlandet eller til identiteten.

Lenge var prosjektnavnet «Region Vestlandet». På samme måte som det var helt naturlig og fornuftig å gi navnet «Vestlandet» når fire fylker slår seg sammen i en region, er det helt unaturlig og ufornuftig å gi navnet «Vestlandet» når kun to fylker slår seg sammen.

Det er så inderlig, politisk umusikalsk når politikerne tar eierskap til et navn som de ikke eier. Kan de virkelig ha tenkt at dette er uproblematisk. Er de så blendet av eget prosjekt at de ikke ser det vi andre ser?

Her har Vestlandet stått samla gjennom samhandling og fellesskap, gjennom handel og tidvis gjennom felles kamp mot sentralmakten. Vi har hatt felles geografisk begrepsidentitet siden biskopen i Bergen, Erik Pontoppidan, tok begrepet vestlending i bruk engang på 1700-tallet, og lenge før det har mennesker fra sør i Rogaland til nord i Romsdal vært vestlendinger.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

Regionreformen var viktig og nødvendig. Venstre i Stavanger stemte for at vi skulle stå sammen i en ny region fra Nordfjord til Dalane. Vi tapte den saka da fylkestinget i Rogaland sa nei. Så kom ikke her å si, som jeg hører at forsvarere av det nye Vestlandet sier, at det bare er å være med i det nye Vestlandet, så er all bekymring borte.

Nei, det var en demokratisk prosess som ledet til valget om å stå utenfor den nye regionen. Det må være fullt akseptabelt! Det som ikke er akseptabelt er å ta innersvingen på vestlandsbegrepet slik politikere fra alle partier i Hordaland og Sogn og Fjordane har gjort i høst.

Jeg skal vokte meg vel for å komme med nye forslag. Ta hele den nye landsdelen i bruk for å skape et nytt navn. Bruk nesten hva som helst, bare ikke Vestlandet! Lykke til i ny navneprosess. Og hvis dere ikke våger å ta den kampen, må Stortinget gjøre høyst nødvendige grep.

Per A. Thorbjørnsen Kommunalråd/gruppeleder Venstre, Stavanger Bystyre

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.